Hoewel de tv’s steeds groter worden, heb je met een beamer pas echt een super grootbeeld. Lees hier de review van de Epson EH-TW7400 Home Projector.

Door Aad Munsterman

Net als bij monitoren worden de schermen van de tv’s steeds groter. De verwachting is dan ook dat de diagonaalgrootte van de schermen de komende jaren nog zal toenemen. Wil je echter genieten van een super grootbeeld, dan is een Home Projector een mooie oplossing.

Epson EH-TW7400 Home Projector

Zo is de Epson EH-TW7400 Home Projector in staat traploos 4K-beelden te tonen met een dwarsdoornede van 50 tot 300 inch. Het is een omvangrijke projector met zijn afmetingen van 52x45x20 cm (bxdxh), dus primair geschikt voor een vaste opstelling. De techniek is standaard full-hd (1920x1080 pixels) en voor 4K-UHD (3840x2160) wordt pixelshifting gebruikt. De lichtopbrengst is 2400 lumen en het dynamische contrast 200.000:1 bij een energieverbruik van 355 Watt.

150 of 300 inch?
Wil je tot het uiterste gaan, dan is bij 300inch doorsnede en een 16:9 beeldverhouding een projectievlak noodzakelijk van 6,5 bij 3,7 meter. Dat is in een woonkamer niet te bereiken. Dit lukt wel bij 150 inch waarbij een oppervlakte van 3,25 x 1,85 meter nodig is. Hiervoor geldt een projectieafstand van minimaal 4,5 meter tot maximaal 9,5 meter.

4K, 3D en HDR
De projector is in staat tot 4K UHD-beelden te projecteren, inclusief 3D en HDR. Dit is vanzelfsprekend afhankelijk van het binnenkomende signaal via de HDMI 2.0-aansluiting. Een afstandsbediening is onderdeel van de levering, een HDMI-kabel wordt niet meegeleverd.

Basisinstellingen
De basisinstellingen voor het beeld gaan via één knop op de afstandsbediening met het label LENS. Hiermee bepaal je de zoom, stel je scherp en positioneer je het beeld op het projectievlak. Daarnaast zijn er meerdere instellingen om de lichtintensiteit aan te passen. Verder zijn er nog vele knoppen voor inputselectie en beeldaanpassingen die we hier verder niet bespreken. De UserGuide is (voor geïnteresseerden) via internet te downloaden.

Test
We hebben de projector gekoppeld aan diverse bronnen en daarbij full hd en 4K-UHD afgespeeld. Op een standaard projectiescherm (63inch) of een helderwitte muur zien de beelden er helder en gedetailleerd uit. Bij uitzoomen naar groter beeld wordt vanzelfsprekend licht verloren, maar als de lichtintensiteit wordt verhoogd of het omgevingslicht gedempt, dan blijft het beeld er prima uitzien. Het is niet vergelijkbaar met het detailniveau van een tv-scherm, maar het is dan ook een geheel ander systeem van weergave. De warmteafgifte van de projector en het geluidsniveau van de koeling zijn acceptabel (31dB).

Conclusie, prijs en beschikbaarheid
De Epson EH-TW7400 Home Projector is een groot apparaat dat prima beelden tot 4K met HDR en 3D kan weergeven tot 300 inch. De lichtopbrengst is hoog en zorgt voor prima beelden. Tot zo’n 150 inch (3,25 x 1,85 meter) is haalbaar in een woonkamer. Dat is met een commercieel leverbare tv niet te bereiken voor een prijs van € 2000,-. De beamer is beschikbaar via diverse verkoopkanalen.

Epson Home Projector EH-TW7400

Prijs: € 2000,-

4 sterren

+ hoge lichtopbrengst voor prima projectiebeeld
+ uitgebreide set instellingen

- geen HDMI-kabel meegeleverd
- geeft warmte en geluid voor koeling

swiper 2