De 32” AGON gebogen gaming-monitor is door AOC specifiek ontwikkeld voor de gamer die uit is op hoge beeldkwaliteit.

Aad Munsterman

De resolutie van het VA-scherm wordt aangeduid met QHD (1440x2560 pixels, 1440p) en zit tussen full-hd (1080p) en ultra-hd c.q. 4K (2160p) in. Belangrijk bij gaming is de verversingsfrequentie van het beeld, zodat snelle acties vloeiend en zonder haperingen worden getoond. Bij deze monitor is dat maximaal 144 fps (frames per seconde), met een responsetijd van 4 ms. Daarnaast is FreeSync2, specifiek voor AMD-kaarten en games die dit ondersteunen, aanwezig om beeldhaperingen en -onderbrekingen te voorkomen. HDR400, dat ondersteund moet worden door de bron, biedt natuurlijke beelden met een hoog contrast en breed kleurenspectrum.

Je wordt in de gaming-omgeving gezogen door het gebogen scherm en de korte kijkafstand. De monitor is zowel verticaal als horizontaal goed verstelbaar en voorzien van een VESA-aansluiting, zodat wandmontage ook mogelijk is. Aansluiten op je systeem kan met VGA, HDMI 2.0 en DisplayPort 1.2. Om de 144 fps te kunnen gebruiken, moet je systeem wel een DisplayPort-aansluiting hebben. Een HDMI-, DisplayPort- en audiokabel worden meegeleverd. Zoals het bij gaming-apparatuur hoort, is fancyverlichting onderdeel van de configuratie. De ingebouwde luidsprekers geven redelijk geluid, maar de echte gamer zal aparte speakers prefereren. Bij het scherm wordt een cd geleverd met de driver, het handboek en nog wat andere hulpsoftware, maar die ziet er historisch uit (2014) en lijkt niet bruikbaar.

Ook is het jammer dat in het donker, bij een zwart scherm opvalt dat er wat backlight bleeding optreedt. Hierbij straalt licht door aan de randen van het scherm, veroorzaakt door de achtergrondverlichting van het paneel. Overdag valt dit niet op, maar deze tekortkoming kost wel een halve ster.


Product: AOC AGON 32” QHD Gaming Monitor, model AG322QC4

3 en half sterren

Prijs: € 499,-
Pluspunten:
* 32inch gebogen scherm voor optimale spelervaring
* helder en scherp beeld met goed contrast en kleurweergave
Minpunten:
* backlight bleeding
* gedateerde software