De MateBook 13 is een superdunne stevige laptop van geborsteld aluminium met een 13inch-scherm.

Aad Munsterman

De afmetingen zijn 28,6 x 21,1 cm en het gewicht is 1300 gram – een klein en licht systeem dus. De verwerkingskracht is uitstekend, dankzij een Intel i7-8565U processor op 1,8 GHz en 8GB geheugen in combinatie met Windows 10 Home. De algemene snelheidservaring is erg goed doordat een M.2-ssd met 512GB is aangesloten op een PCI Express 3.0 4x connector.

Het IPS-aanraakscherm heeft 2160x1440 pixels. Dat is meer dan full-hd en biedt dus meer scherm in de hoogte (3:2 verhouding), wat handig is bij tekstverwerking, browsen e.d. Voor toegang tot het systeem is er een vingerafdrukscanner, geïntegreerd in de powerknop.

De accu meet een krappe 41,8Wh en wordt via een snellaadfunctie opgeladen van 0 tot 100% in 2 uur. Dit levert een gemiddelde beschikbaarheid op van circa 8 uur.

Aan beide zijden zit een usb-c-connector, maar andere typen connectoren passen er niet in, vanwege het zeer platte (14,9 mm) ontwerp. Er wordt een usb-c-hub meegeleverd, waarmee een usb-c, usb-3, HDMI en een VGA-connector beschikbaar komen. De luidsprekers aan de onderzijde klinken goed voor deze dunne laptop. Voor een hoofdtelefoon is een 3,5mm jack en bluetooth 5 beschikbaar. Uniek is de Huawei Share-functie: via NFC kun je bestanden overzetten tussen de MateBook en je telefoon. helaas alleen beschikbaar voor Huawei-telefoons.

Deze kleine laptop biedt ruim voldoende verwerkingskracht voor de wat zwaardere toepassingen. Van deze MateBook bestaat ook een i5-variant, zonder aanraakscherm, beschikbaar voor een prijs van € 1000,-.


Product: Huawei MateBook 13 Model WRT-W29

4 sterren

Prijs: : € 1299,-
Pluspunten:
* klein, licht en snel met veel verwerkingskracht
* 3:2 beeldverhouding
Minpunten:
* beperkte accucapaciteit
* gelimiteerd aantal usb-c-poorten 
* NFC-overdracht alleen voor Huawei telefoons