De Asus Zenbook Pro 15 laptop is voorzien van snelle technologie en heeft een uniek intelligent touchpad/scherm.

Aad Munsterman

De Asus Zenbook Pro 15 laptop is voorzien van snelle technologie en heeft een uniek intelligent touchpad/scherm. We zijn onder de indruk van de specificaties: een i7-8750H processor met 6 cores (2,2 Ghz, met een boost van 4,1 GHz), 16GB DDR4-geheugen, een ultrasnelle 512GB PCIe Gen. 3x4 ssd en een GeForce GTX1050Ti grafische kaart met 4GB GDDR5-geheugen. Externe aansluitingen: HDMI 1.4, 2x Thunderbolt via usb-c en 2x usb 3.1 Gen.2, een micro-sd-slot en een 3.5 mm hoofdtelefoonaansluiting. Voor de communicatie is er bluetooth 5.0 en 802.11bgn/ac. De Lion-accu (71W) levert capaciteit voor rond de 10 uur werk als je hem niet continu op vol vermogen belast.

Deze krachtige laptop is geschikt voor alle toepassingen, waaronder multimedia-applicaties voor foto- en videoverwerking, CAD-programma’s e.d. Bij normaal gebruik valt niet op dat er zoveel verwerkingskracht onder de motorkap zit. Helaas blijkt de behuizing wat zwak en gevoelig voor het oplopen van deukjes en vingerafdrukken. Uniek is het touchpad, dat als een tweede full-hd-aanraakscherm in het toetsenbord is geïntegreerd. Het scherm heeft drie hoofdfuncties die via de F6-toets kunnen worden geactiveerd: 1) Screenpad: een intelligente manier voor het opstarten van diverse toepassingen met beeldweergave in het touchpad, 2) Display-uitbreiding: een tweede beeldscherm waar je een ander openstaand venster naartoe kunt slepen, 3) Traditionele Touchpad Modus, zonder beeld.

De functionaliteit van de Screenpad-modus moet je wel eerst ontdekken en leren gebruiken. Of het een gadget is of functionele toegevoegde waarde gaat bieden, is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en zal de praktijk gaan uitmaken. De eerste indruk is positief. De Screenpad-functie is overigens leverbaar op meer, en goedkopere, Asus-laptopmodellen.


Product: Asus Zenbook Pro 15 Model: UX580GE-BN010TPCA sterren 4 5 306

4 en half sterren

Prijs: : € 1899,-
Pluspunten:
* krachtig systeem met accurate kleurweergave
* unieke Screenpad-functies
Minpunten:
* duur
* gevoelige behuizing