De afgelopen tijd hebben twee lezers de gelegenheid gehad om de Samsung Portable SSD X5 te testen, daarbij gebruikmakend van de Samsung-monitor C34J791. Op deze pagina lees je de bevindingen van Rob Geerts.

testpanel

 

 

Rob Geerts

 

 

X5 Dynamic3
De Samsung X5 Portable SSD (500 GB) is netjes verpakt in een klein, handzaam doosje. In de verpakking zit een compacte ssd met een Thunderbolt 3-kabel, herkenbaar aan de lichtflits op beide connectoren. Het eerste wat me opvalt, is dat de harde schijf geen eigen/externe voeding nodig heeft: de Thunderbolt 3.0-aansluiting voorziet hierin. De schijf komt degelijk over, hij is klein en voelt massief aan: volgens de specificaties kun je hem vanaf 2 meter hoogte laten vallen. Het aansluiten van de Samsung X5 Portable SSD is een koud kunstje: kabel in de computer, kabel in de drive en softwaredriver installeren, Windows 10 64-bits in mijn geval. Via de software kun je aangeven of je met een wachtwoord al je data wilt beveiligen. Voor het testen maak ik gebruik van gratis testtools. Met wat variatie in de parameters (IO Size, File Size, Direct I/O, Bypass Write Cache) kom ik tot de indrukwekkende getallen van 1360 MB/s schrijfsnelheid en 1820 MB/s leessnelheid. Wellicht niet dezelfde performance als opgegeven in de specificatie, maar nog steeds een veelvoud van de snelheid van mijn interne hdd-schijven. Voor een specifieke gebruikersgroep is deze schijf zeker het overwegen waard; al met al ben ik onder de indruk van deze externe ssd en hij krijgt van mij dan ook 4 sterren!

Ook werd er de Samsung C34J79X afgeleverd, een 34inch QLED-monitor die indruk maakt: de grootte van het scherm, de bolling, het design, de scherpte, het contrast, ik kan niet meer zonder. Ook mijn dochters ervaren het genot: met het spel SIMS worden ze helemaal meegenomen in hun fantasiewereld. Mijn echtgenote werkt prettig met drie verschillende Word-documenten in zijn geheel op één scherm, alles natuurlijk op de maximale resolutie van 3440x1440 beeldpunten. De C34J79X is na één dag al volledig opgenomen in onze familie.

IMG 2448
De monitor kan aangesloten worden via HDMI, Displayport en Thunderbolt. Via de Thunderbolt-aansluiting is deze door te lussen, zodat de Samsung X5 rechtstreeks op de monitor aangesloten kan worden. Zo werken ze probleemloos samen. Enig minpuntje is wellicht het kleine knopje, rechts aan de achterkant om de instellingen aan te passen. Dit werkt wat onhandig en voor mijn gevoel reageert het knopje niet altijd adequaat op mijn input. Maar ach, hoe vaak moet je je instellingen van de monitor nu aanpassen.

Deze klassemonitor krijgt van mij 5 sterren!


Product: Samsung Portable SSD X5

4 sterren


Pluspunten:
* geen externe voeding
* gemakkelijk aansluiten
* snel
Minpunten:
* alleen Thunderbolt 3


Andere review:

* Eric Beernink, Review Testverslag Samsung X5 met C34J791: Supersnel