De afgelopen tijd hebben drie lezers van PC-Active de Samsung 970 PRO 512 GB SSD getest. Op deze pagina lees je de bevindingen van René Veldhuizen.

testpanel

 

 

René Veldhuizen

 

 

IMG 0515 2Na het verwijderen van mijn oude ssd en het plaatsen van de nieuwe ssd, start ik mijn pc op met een Adata 32GB usb-stick met Windows 10 Pro. Ik stel de schijf in met een extra partitie van 35 GB en de installatie ging van start. Dit duurde slechts 13 minuten en het systeem draaide, top.

Na het ophalen van de videokaartdrivers en de installatie van de Eset-beveiliging kon het werkelijke testen van de M2 beginnen. Eerst een 11,2GB-databestand gemaakt door 3 ISO-bestanden samen te voegen en die laten kopiëren naar het tweede deel van de schijf, 17 seconden en het bestand was over. Nog een tweede bestand van 22,2 GB erbij en ook dit laten kopiëren naar het tweede deel: 39 seconden waren voldoende, super! Toen de M2-software gedownload, die geïnstalleerd en vervolgens weer de kopieën gemaakt: maar geen verbetering van de tijd, wat ik eigenlijk toch gehoopt had.

Vergeleken bij mijn vorige M2 van 128 GB is dit een hele verbetering: vooral de installatie was supersnel en de schrijf- en leessnelheid zijn ook beduidend beter.

Heb je geen M2-bus op je moederbord, dan kun je een bordje (voor een paar euro uit China) op de pci-bus plaatsen en daar de M2-ssd op monteren. Dat heb ik namelijk later ook gedaan en getest en het snelheidsverlies mag echt geen naam hebben. Ik geef als waardering 5 sterren in gebruik. Zoek je snelheid, dan is dit is wat je hebben moet met helaas een behoorlijk prijskaartje.

 

Product: Samsung 970 PRO 512 GB

5 sterren


Pluspunten:
* leessnelheid
* compactheid van de M2
* zéér laag energiegebruik en daardoor praktisch geen warmte-ontwikkeling
Minpunten:
* prijs vergeleken met EVO M2 te hoog, maar als gamer zou dit echt ook wegvallen gezien de prestaties

Andere reviews:
* Ger Stok, Review Samsung 970 PRO SSD: Absolute topper
* Erik Kort, Review Samsung 970 PRO SSD: Heerlijk werken