De afgelopen tijd hebben drie lezers van PC-Active de Samsung 970 PRO 512 GB SSD getest. Op deze pagina lees je de bevindingen van Ger Stok.

testpanel
 

Ger Stok

 

 

 

Bij ssd’s is er de afgelopen jaren een enorme slag gemaakt op zowel prijsgebied als snelheidswinst.

Door de overgang van SLC (Single Level Cell) naar MLC (Multi Level Cell) en vervolgens 3D V-Nand (3 dimensionale opslag), werd steeds minder silicium gebruikt. Dit betekende dat de productiekosten aanzienlijk konden zakken. Van Sata-I (300Mbps) werd overgeschakeld naar Sata-II (600Mbps), deze Sata-bus bleek al snel de beperkende factor te zijn en is de reden dat alle Sata-ssd’s nu min of meer hetzelfde presteren. Mocht je nog in de markt zijn voor zo’n ssd, ga dan gerust voor de aantrekkelijkste prijs. De tweede verbetering werd teweeggebracht door steeds efficiënter werkende controllers.

Voor nog betere prestaties werd overgestapt naar de PCI-express-bus (3.0 x4) met NVMe als ondersteunend protocol. Alle recente moederborden hebben één of twee M.2-sloten waarin de ssd geplaatst kan worden. Dit slot wordt vaak gedeeld met de tweede PCI-bus. Gamers die twee videokaarten willen plaatsen met een M.2-ssd, moeten dus opletten voor conflicten of beperkingen.

Ik gebruik al geruime tijd ssd’s en kon daardoor een aantal NVMe-ssd’s vergelijken: een Samsung 950, 960 EVO, 970 EVO (allen met 250 GB) en het pronkstuk de 970 PRO met 512 GB. De lees- en schrijfsnelheden in de tabellen spreken voor zich. Wel zal een 500GB-ssd altijd beter presteren dan de 250GB-uitvoering, omdat de cache een stuk groter is, maar dan toch… Bij het langdurig schrijven van heel grote bestanden wordt dit voordeel wat teniet gedaan.

950 960EVO 2

Samsung 950

Samsung 960 EVO

970EVO 2 970PRO

Samsung 970 EVO

Samsung 970 PRO

De uitslag is overduidelijk: de 970 PRO is onovertroffen in zowel lees- als schrijfsnelheid. Nog duidelijker dan de benchmarks is een live-test: een schone Windows 10-installatie. Van start tot de inlog, na het afronden van de installatie, werd volbracht binnen 9 minuten: voor mij een absoluut record.

Wil je een ssd, dan moet je je afvragen welk gebruiksdoel hij gaat dienen. In de dagelijkse praktijk zijn de snelheidsverschillen tussen EVO en PRO niet zo evident. Beide hebben een garantietermijn van 5 jaar, alleen de garantie voor maximale hoeveelheid geschreven data is voor de EVO de helft van PRO (300 TB t.o.v. 600 TB bij een capaciteit van 512 GB). Let wel, dit zijn hoeveelheden data die je als thuisgebruiker niet zult wegschrijven binnen het tijdsbestek van vijf jaar. Alleen als je het beste op het prestatie- en garantiegebied wilt hebben, is het prijsverschil van zo’n 40 euro tussen beide modellen zeker gerechtvaardigd. Ondanks de (kleine) minpunten is de 970 PRO voor mij een absolute topper.

Voor wie zijn ssd in topconditie wil houden: https://www.samsung.com/magician/

 

Product: Samsung 970 PRO 512 GB

4 en half sterren


Pluspunten:
* (nu) niet te evenaren prestaties
* prima prijs-prestatieverhouding
Minpunten:
* speciaal boutje met uitsparing voor bevestiging op moederbord niet meegeleverd (busje en standaardboutje lukt ook, maar weinig elegant)
* erg summiere handleiding/installatie-instructie
* veel ondersteunende (Magician-)software, weliswaar veel extra’s beschikbaar, maar die zijn diep verstopt: zo kun je bestaande data van hdd naar ssd migreren, firmware updaten, Health- en TBWaarde-check uitvoeren, veilig bestanden wissen etc.


Andere reviews:
* René Veldhuizen, Review Samsung 970 PRO SSD: Zoek je snelheid?
* Erik Kort, Review Samsung 970 PRO SSD: Heerlijk werken