AVM brengt de FRITZ!Repeater 3000 uit, is dit de optimale wifirepeater in combinatie met de FRITZ!Box (7590)?

Aad Munsterman

Zoals de productnaam al doet vermoeden, heeft deze wifirepeater een maximale theoretische doorvoercapaciteit van 3000 Mbps. Die capaciteit wordt opgebouwd door drie wifizenders die gelijktijdig werken met 2,4 GHz en 5 GHz. De maximale datadoorvoersnelheid is daarbij 400 Mbit/s op 2,4 GHz (2 x 2), 866 Mbit/s op 5 GHz (2 x 2) en 1.733 Mbit/s op 5 GHz (4 x 4). Daarnaast worden meerdere intelligente technieken ingezet om het signaal met meerdere parallelle down- en upstreams, zoals vermeld tussen haakjes, optimaal bij meerdere gebruikers te brengen. De beveiliging is tot WPA2 en als LAN Bridge WPA3. Naast wifi beschikt de 3000 over twee 1Gbps-ethernetpoorten. De unit is alleen in wit leverbaar en kan overal geplaatst worden waar een stopcontact, binnen 1,5 meter, voorhanden is. Een 1,75 meter lange RJ45-kabel is onderdeel van de levering.

Gebruik met FRITZ!Box 7590
De 3000 kan op diverse manieren worden ingezet. Optimaal is dat daarbij een FRITZ!Box 7590 als ISP-router wordt gebruikt, omdat die dezelfde doorvoersnelheden biedt als de 3000. Veel HCC-leden hebben XS4ALL als serviceprovider. De oorsprong ligt bij de overname in 2005 van HCC!net door XS4ALL. Indien men al minstens een jaar gebruikmaakt van de diensten van XS4ALL en het contract met een jaar verlengt, dan kan men voor slechts de verzendkosten van 10 euro een FRITZ!Box 7590 toegestuurd krijgen! Zoek op Internet naar “XS4ALL nieuw modem”. De 7590 is geschikt voor *DSL- en glasvezelverbindingen.

Configuratie-opties
De configuratie-opties zijn als volgt:
Optie 1) Een FRITZ!Box 7590, of elke FRITZ!Box met softwareversie 7.0 of hoger, als ISP-router en de 3000 als repeater. Deze kan dan bijvoorbeeld op zolder worden geplaatst, zodat de gehele woning van krachtige en snelle wifi is voorzien. Er kan gekozen worden voor een 1Gbps UTP-backbone (LAN Bridge mode) of een draadloze koppeling via WiFi5. De 3000 wordt daarmee onderdeel van een Mesh-configuratie waarbij relevante instellingen van de router worden overgenomen door de repeater. Voor de wifikoppeling wordt een WiFi5-kanaal (>100) gebruikt als draadloze backbone tussen de 7590 en de 3000. Dit kanaal komt vrij voor de gebruikers als een UTP-backbone wordt gebruikt. Bij een UTP-backbone is een ethernetpoort minder beschikbaar op zowel de 7590 als 3000. De UTP-backbone kan ook worden gerealiseerd met Powerline adapters waarmee een nog grotere afstand kan worden overbrugd.
Optie 2) Je beschikt over een ander modem/router dan de 7590 en kan die niet vervangen, omdat de ISP de 7590 niet ondersteunt. Je koppelt dan een 7590 achter de ISP-router en krijgt daarmee de uitgebreide functionaliteit van de 7590. De rest van de configuratie is gelijk aan zoals onder Optie 1) beschreven. Het wifi-deel van de ISP-router wordt hierbij uitgeschakeld.
Optie 3) Je hebt geen AVM-modem/router en wilt die ook niet vervangen. Je koppelt dan de 3000 of draadloos, of via UTP of Powerline-adapters met die router. Je gebruikt dan de wifi van de ISP-router in combinatie met die van de 3000. Dat is dan geen Mesh-configuratie! De draadloze koppeling tussen je niet AVM-modem/router en de 3000 maak je via de volgende instructie.

Installatie
Voor de configuratie wordt een installatiegids meegeleverd. De installatie is simpel en wordt bij een draadloze backbone via WPS (WiFi Protected Setup) uitgevoerd. Daarbij druk je, op zowel de repeater als router, op de WPS-knop, waarmee de router de gegevens naar de repeater overbrengt. Daarna zet je de 3000 op de locatie waar je extra wifiversterking nodig hebt. Het via een wizard invoeren van de WiFi-gegevens, via een browser, behoort ook tot de mogelijkheden. De voorkant van de 3000 toont de status en verbindingskwaliteit. De FRITZ!App WAN helpt je bij het optimaal positioneren van de 3000-repeater in je netwerk.

Prestaties
We testen de prestaties van de Fritz!Repeater 3000 in combinatie met de FRITZ!Box 7590 via de gratis Fritz!App WAN-app waarmee de snelheid tussen telefoon/tablet en router of de repeater kan worden gemeten. De behaalde snelheden tussen de router en repeater kunnen met het beheerscherm “WiFi draadloos netwerk” van de 7590 worden weergegeven. Daarnaast meten we met de Magic iPerf-app de daadwerkelijke datatransmissiesnelheid tussen een telefoon en een server waarop de iPerf3-server draait en die via 1 Gbps UTP aan de ISP-router is gekoppeld.
De resultaten, in de praktijk gemeten, met de AVM FRITZ!App WAN en iPerf3 bij plaatsing van de 3000 op de zolderverdieping op gemeten op ongeveer 3 meter afstand zijn als volgt:

fritz

Conclusie
De conclusie is dat een gemiddelde effectieve datatransmissiesnelheid van 430 Mbps voor een telefoonkoppeling over WiFi5 zeer goede resultaten zijn. De 3000 denkt aan het milieu door bijzonder zuinig om te gaan met energie (max 11,4 W) en door naar stand-by mode (gemiddeld 6 W) over te schakelen zodra dat mogelijk is. Voor configuraties waarbij meerdere apparaten gelijktijdig communiceren is de FRITZ!Repeater 3000 de optimale Mesh-repeater voor gebruik in combinatie met de FRITZ!Box 7590.

Product: AVM FRITZ!Repeater 3000
Waardering: 4 en half sterren
Adviesprijs: 129 euro
Pluspunten:
- hoge snelheden en prima bereik
- energiezuinig

Minpunt:
- Fritz!Box nodig als je een Mesh-netwerk wilt bouwen met de Fritz!Repeater 3000