Ook voor de eenvoudige bewerking van video ben je niet gedwongen om gebruik te maken van dure video-editors, maar kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten met een gratis of voordelig programma.

Dennis Gandasoebrata

Met Shotcut voer je de meeste bewerkingen eenvoudig uit en dat maakt het vooral interessant voor beginners op videogebied en voor wie niet te hoge eisen stelt aan de bewerkingsopties.

shotcut

Tijdlijn
De software maakt gebruik van een tijdlijn, waarop je de losse clips kunt plaatsen. Het programma valt vooral op door de grote hoeveelheid filters. Je kunt meerdere filters over elkaar plaatsen en bestaande filters als basis nemen om verder aan te passen aan je eigen wensen. Prettig is dat je de gebruikersomgeving zelf kunt samenstellen door de gewenste panelen te kiezen. Het programma biedt ondersteuning voor verschillende formaten, waaronder FFmpeg, 4K, ProRes en DNxHD. Voor wie net iets professioneler te werk wil gaan met het aansluiten van video-apparatuur: ondersteuning voor de videokaarten van Blackmagic Design is aanwezig. De makers hebben op de website een groot aantal handleidingen beschikbaar gesteld.


Product: Shotcut  (www.shotcut.org)PCA sterren 4 5 305

4 en half sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* Grote hoeveelheid filters
* Eenvoudige gebruikersomgeving
* Crossplatform: ondersteuning voor Windows, Mac en Linux
Minpunten: -