Als je als gamer tientallen uren in bepaalde games stopt, neem je soms niet meer genoegen met de standaard bijgeleverde Playstation 4 controller.Lees hier de review van de Nacon Revolution Unlimited Pro Controller.

Maarten van Steijn

Als gamer zit je soms/vaak urenlang te spelen, dus je wilt wel dat je hardware echt goed is en dus niet altijd de standaardspullen. Nacon heeft hier slim op ingespeeld door een aanpasbare Pro Controller op de markt te brengen. Nacon, onderdeel van Bigben, heeft eerder al een Pro Controller en Pro Controller 2 uitgebracht. De Unlimited Pro controller volgt deze twee modellen op en is sinds 4 april 2019 te verkrijgen. De controller werkt op Playstation 4 en PC. Benieuwd of dit het type controller is waar jij naar op zoek bent? Je leest het hier!

In de doos
De meegeleverde standaard vierkant doos is niets bijzonders. Wanneer je deze echter opent, stuit je meteen op een extra beschermhoes. De zwartkleurige bescherming heeft een harde, stoffen buitenkant en aan de binnenkant ruimte voor uiteraard de controller, het bakje met gewichtjes (hierover later meer) en aan de bovenkant zit een netje waar kabels of de usb-receiver voor draadloze connectie in opgeborgen kan worden. Deze meeneemverpakking is ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld bij vrienden langsgaat voor een potje Mortal Kombat, zoals ik regelmatig doe.
In de box is ook een stevige, wederom stoffen, usb-c-kabel. Deze kabel is niet enorm lang, maar gelukkig wel langer dan de standaard oplaadkabel van de PS4-controller. Naast het bekabeld gamen of de controller opladen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om draadloos te gamen. De usb-receiver plaats je aan de voorkant in de usb-ingang van de console of PC, zodat er verbinding met de controller gemaakt kan worden. De draadloze verbinding werkt zonder problemen, een minpuntje is alleen wel dat je de Playstation niet meer aan kunt zetten door alleen de knop op de controller ingedrukt te houden. Klinkt als een luxeprobleem, maar je zult merken dat dit wel een gewenning is die je nu wellicht toch gaat missen.

Controller
Meteen toen ik de controller voor het eerst gebruikte, viel het me op dat de controller veel grip heeft. De voorkant is egaal, waardoor je makkelijk met je duimen tussen de knoppen kunt switchen. De achterkant is echter gedeeltelijk aangekleed met een ruw reliëf, zodat je de controller stevig in de hand blijft zitten. Daarnaast zijn dezelfde knoppen aanwezig als op een standaard Playstation 4-controller, op een paar details na. Zo zijn de rechterknoppen groter van stuk en kunnen de thumbsticks verwisseld worden van een ‘kuiltje’ naar een bolling, zoals we kennen van de Playstation 3-controller. Aan de achterkant zitten dan weer wel extra knoppen. Zo heb je ter hoogte van de pink, op de ruwe handgrip, aan elke kant twee extra knoppen. Deze knoppen kunnen zo ingesteld worden dat je hiermee kunt rennen of springen in een shooter, zodat je duimen niet van de thumbsticks af hoeven. Ook zit er op de achterkant een knop om rechtstreeks naar je profiel te gaan, om te switchen tussen draadloos of bekabeld en een schuifje voor gamen op Playstation 4 of PC.

Gewichtjes
Naast het feit dat de controller dus vol zit met naar eigen gelang aanpasbare knoppen, zit er ook een klein bakje bijgeleverd met gewichtjes. Er zijn meerdere ringetjes die onder de thumbsticks te plaatsen zijn, met andere formaten en gewichten. Het voordeel hiervan is dat het lopen of richten anders aanvoelt. Ook zijn er aan de achterkant van de controller, ter hoogte van de poten, gewichten te plaatsen. Je haalt simpelweg een klepje los en stopt er een gewichtje in. De ringetjes voor onder je thumbsticks zijn niet enorm interessant, tenzij je competitief shooters op hoog niveau speelt bijvoorbeeld. De gewichten bij de poten van de controller zijn echter ideaal. Ik heb meteen de zwaarste gewichtjes erin geplaatst. De controller voelt dan wat steviger en meer ‘premium’ aan. Uiteraard ieder zijn ding, maar dat de optie er blijkt te zijn, is al een pluspunt.

Gebruik
Ik heb aardig wat uren en een aantal verschillende games mogen checken met deze controller. Racegames, shootersen fightinggames kwamen onder anderen aan bod. Een heel groot pluspunt vind ik de grotere knoppen rechts aan de voorkant van de controller. Deze knoppen gebruik je vaak en op gevoel, vooral als je wat grotere handen hebt speelt het soepeler. Ook het kuiltje in de thumpstickszijn mooi meegenomen. Sommige mensen houden echter meer van een lichte bollen. Dit is naar eigen smaak aan te passen. Verder werkt de controller draadloos zonder problemen en zonder input lag. De bijgeleverde kabel had wellicht iets langer gemogen, maar de bouwkwaliteit daarentegen is wel netjes. Ook moest ik even wennen aan het feit dat je weer met de hand de Playstation aan moest zetten. De reden waarom dit niet via de controller kan is mij een raadsel, maar men zegt dat het met de beveiliging van Sony zelf te maken heeft. De accuduur van de Nacon Revolution Unlimited Pro Controller is niets op aan te merken.

Conclusie
Ik heb de controller enkel op Playstation 4 kunnen testen en niet op een PC, maar mijn ervaring is over het algemeen goed. De controller voelt stevig en afgewerkt aan (mits gewichtjes in de poten) en de grotere knoppen bieden meerwaarde. Ook is de controller op meerdere fronten aanpasbaar en zijn er extra knoppen aanwezig om naar eigen invullen handelingen in een game via andere knoppencombinaties uit te voeren. Toch raad ik deze controller niet blindelings aan iedereen aan. Dit heeft ermee te maken dat het een vrij duur product is en de focus dus duidelijk meer ligt op fanatieke gamers. Wil jij toch investeren in een mooie controller, dan is de Unlimited Pro Controller er zeker eentje om te overwegen.

Prijs en beschikbaarheid
De Nacon Revolution Unlimited Pro Controller heeft op dit moment een verkoopadviesprijs van € 169,90.

4 sterren

+ veel grip
+ grotere knoppen
+ zwaarte aanpasbaar
- PS4 niet via controller aan te zetten
- iets wat korte kabel meegeleverd