De AirPods van Apple blijken een succesnummer te zijn. Lees hier waarom en ook de review van de nieuwste AirPods.

Door Bert van Dijk

De oortjes (in-ears) van Apple zien er op het eerste gezicht opvallend uit door de witte 'stokjes' die zonder draadje uit je oren steken. Met de vormgeving is echter niks mis, veel mensen zijn er gewoon nog niet aan gewend. De vernieuwde AirPods bieden dankzij de nieuwe H1-chip 50% langere gesprekstijd, ook is er stembediening via Siri mogelijk en worden de AirPods automatisch opgeladen in een nieuwe draadloze oplaadcase. (De tekst gaat verder onder de afbeelding).

 oplaadlicht

Bij de nieuwe AirPods zit het oplaadlampje aan de voorkant

Succesfactoren
Er zijn meerdere redenen waarom de AirPods zo populair zijn. Zo heb je geen gedoe met verwarde snoeren en klikken de oortjes en het deksel heerlijk vast via magneetjes. Bovendien zijn de AirPods altijd automatisch opgeladen en direct bij de hand in een compacte accubox. Ook zijn ze ideaal voor telefonisch vergaderen: beide Airpods vangen zonder storende bijgeluiden glashelder je stem via de onderkant van de stokjes. Daardoor kun je rustig een AirPod aan de collega naast je uitlenen, zodat die ook kan deelnemen aan het overleg.
Dankzij de nieuwe H1-chip en Bluetooth 5.0 is er minder vertraging, verbinden de AirPods 2x zo snel en klinkt alles nog goed op 10 meter afstand. Muziek klinkt niet merkbaar beter, maar kan wel iets harder. De stembediening via Siri is een andere reden om de nieuwste AirPods te kopen. Met Siri kun je onder andere handsfree bellen, het geluid regelen en naar een volgend nummer springen. Met Siri Shortcuts (opdrachten-app) kun je steeds meer taken veilig met je stem opstarten. Siri klinkt veel helderder en anderen hebben er geen last van. De vernieuwde AirPods zijn op veel punten verbeterd, maar zijn geen musthave voor gebruikers die nog tevreden zijn met de accuduur en Siri niet veel gaan gebruiken.

Beste Apple-product in jaren
AirPods zijn voor mij het beste Apple-product dat ik de laatste jaren heb gekocht. Door het vele gebruik loopt de accuduur wel iets terug. De 50% extra beltijd bij de vernieuwde AirPods en iemand die graag mijn AirPods wilde overnemen, gaven de doorslag om ze direct bij Apple aan te schaffen met een gratis inscriptie. Tip: kies als inscriptie je 06-nummer. De kleur en het formaat zijn niet gewijzigd. Fijn is dat je nu via een groene LED op de box ziet wanneer je AirPods opgeladen zijn. Na 15 minuten opladen kun je weer 5 uur muziek luisteren. Ook de achterkant is iets gewijzigd: de verbindingsknop zit nu iets hoger. De basisversie is opnieuw voor € 179,- te koop, voor de draadloos oplaadbare versie betaal je € 50,- extra. Die versie is ook iets zwaarder en valt te herkennen aan het witte scharnier, de gewone versie heeft een spiegelend scharnier. Ik heb voor de gewone versie gekozen, omdat de AirPods in de box al zonder draadjes opladen en draadloos opladen langzamer is.

Nieuwe pro-versies?
Wil je beter geluid, noise cancelling en is een wat hogere prijs geen bezwaar? Passen de Apple-oortjes niet goed in jouw oren? Wil je liever niet die opvallend witte kleur? Dan moet je als Apple-fan nog eventjes geduld hebben: uit meerdere bronnen sijpelt regelmatig iets door over duurdere pro-versies in meerdere kleuren en maten.

Prijs en beschikbaarheid
De nieuwe Airpods zijn al enige tijd beschikbaar, de basisversie met gewone oplaadcase kost € 179,- en de versie met de draadloos oplaadcase kost € 229,-.

4 sterren

Bron: apple.hcc.nl