Samsung introduceert de smartphone Galaxy A80, het nieuwe vlaggenschip van de A-series smartphones en uitgerust met een roterende camera die uit de smartphone schuift.

Samsung maakte vandaag duidelijk dat het een nieuwe koers vaart. Waar voorheen nieuwe technologie voor het eerst werd toegepast in de high-end smartphones uit de Galaxy S-series, verschuift dat nu naar toestellen uit het middensegment, oftewel de A-series. De Galaxy A80 is daar het eerste voorbeeld van dankzij de roterende slide-camera: een 48MP-camera die uit de smartphone naar boven schuift en kantelbaar is, zodat je er zowel een selfie als een ‘normale’ foto mee kan maken. Ook is de A80 uitgerust met een nieuw Infinity Display.

Galaxy A80: design en scherm
De Samsung Galaxy A80 heeft een mooi metalen body en is 165.2 x 76.5 x 9.3 mm groot. Het scherm is uitgerust met 3D Glass en een nieuw Infinity Display: een mooi 6,7inch FHD+ Super AMOLED-scherm met 1080x2400 pixels. Geen ultra-hd dus, dat is voor de S-serie. Het scherm voldoet echter prima voor dagelijks gebruik.

Galaxy A80: geheugen en batterij
Qua werkgeheugen beschikt de A80 over 8GB en de interne opslag is 128GB, waarbij er overigens geen mogelijkheid is dit uit breiden: een micro-sd-slot ontbreekt. Vanwege de interne ruimte van de roterende uitschuifbare camera heeft Samsung een aantal concessies moeten doen: geen micro-sd-slot, geen hoofdtelefoonaansluiting en een kleinere batterij. Die batterij is overigens nog altijd 3700 mAh, dus voldoende voor een dag. Bovendien is deze batterij slim: hij leert wat je dagelijkse routines zijn en welke apps je vaak gebruikt en speelt hierop in door efficiënt om te gaan met de power, waardoor je langer geniet van de best mogelijke performance, aldus Samsung. Verder kun je deze A80 supersnel opladen dankzij de 25W Super Fast Charging technologie.

Galaxy A80: roterende uitschuifbare camera
Het opvallendste aan deze A80 is natuurlijk Samsungs eerste roterende camera: als je de selfiemodus in de camera-app selecteert, komen drie roterende pop-up camera’s tevoorschijn uit de achterkant van de telefoon. Er is geen fysieke knop aanwezig om de camera uit te schuiven: logisch want als hij in je broekzak zit, wil je niet dat je die knop per ongeluk indrukt. Alle drie de camera’s hebben voor en achter exact dezelfde hoge-resolutielens, zodat je altijd je ervaringen in deze 48MP-beeldkwaliteit deelt. Met deze camera maak je dag en nacht levendige en heldere beelden. Verder scant de functie Live Focus van de 3D-dieptecamera de omgeving en berekent afmetingen van objecten, zodat je video’s er altijd perfect uitzien. Bovendien heeft de ultragroothoek lens dezelfde kijkhoek als het menselijk oog, waarmee je wat je ziet ook daadwerkelijk vastlegt en deelt.
De Super Steady videomodus zorgt ervoor dat ook actievideo’s stabiel en steady zijn. En zo heeft de Samsung Galaxy A80 meer intelligente camerafuncties, aldus Samsung:. Scene Optimizer herkent en verbetert tot 30 scènes automatisch, terwijl Flaw Detection nog voor je klikt onvolkomenheden signaleert en direct aanpast.

Galaxy A80: geluid en vingerafdrukscanner
De A80 beschikt over Dolby Atmos, maar dat kan alleen als je oordopjes of Bluetooth-luidsprekers gebruikt. De speaker zit achter het scherm, geen AKG-speaker zoals bij de S10. De optische vingerafdrukscanner zit in het scherm.

Conclusie Samsung Galaxy A80
De eerste indruk van de Samsung Galaxy A80 is prima. Het toestel ligt prettig in de hand, heeft een mooi scherm en die camera is echt een meerwaarde. Binnenkort volgt de review op deze site als we het toestel krijgen.

Prijs, kleur en beschikbaarheid
De Samsung Galaxy A80 is vanaf midden mei verkrijgbaar voor een adviesprijs van 649 euro in de kleuren Phantom Black, Angel Gold en Ghost White.11 GalaxyA80 allcolors combo1