Bij het uitzoeken van een nieuwe televisie of monitor willen we tegenwoordig een steeds groter formaat op de plank hebben staan. Philips speelt hier slim op in met de nieuwe Momentum 43inch 4K monitor, lees hier de review.

Maarten van Steijn

Zowel bij tv's en smartphones lijkt 4K een toverwoord, ook wel Ultra HD of UHD genoemd. Bij monitoren kom je het natuurlijk ook tegen en hier vind je de review van zo'n (43inch!) monitor: de Philips Momentum 436M6VBPAB - 4K HDR Monitor.

Achter de schermen
De monitor wordt geleverd in een flinke doos en bevat voldoende benodigde kabels om de monitor op de gewenste plek te installeren. De monitor komt met een netstroomadapter en een HDMI-kabel. De monitor zelf heeft een slot voor HDMI en een ingang voor usb-c en voor Display Port. Verder staat de Momentum op een stevige, brede poot. Dit zorgt ervoor dat het scherm goed blijft staan en niet al te snel omvalt wanneer het een tik krijgt. De monitor heeft een 60Hz-scherm en een 4K-resolutie, wat gelijkstaat aan 3840x2160 pixels. De monitor heeft led-achtergrondverlichting, wat in combinatie met 4K zorgt voor een uiterst scherpe kleurweergave. De Philips Momentum weegt met poot en zonder verpakking 13 kg. De monitor heeft daarnaast ingebouwde speakers en bevat een reactietijd van 4ms. Een redelijke score dus ook voor het spelen van games.

De monitor in gebruik
Ik heb de Philips Momentum een aantal weken vrij intensief mogen gebruiken en kan dit zeker als een positieve ervaring beschouwen. Ik heb er voornamelijk games op gespeeld, films en series op gekeken en wat video- en fotobewerking uitgevoerd. Van oorsprong speel ik games op een full-hd scherm, dus ondanks het feit dat ik geen Playstation 4 Pro (4K ondersteuning) had maar een gewone Playstation, zag ik zeker al verschil in scherpte. Vooral de framerate oogt vloeiender en de kleuren komen scherper overeen in 4K. Het beeld gaf nagenoeg geen input lag, alleen wanneer je competitieve (online) games speelt en elke milliseconde telt, zou ik toch eerder voor een monitor met 1ms reactietijd gaan in plaats van 4ms. Verder is de monitor uiterst geschikt voor het bewerken van foto-en videomateriaal, of eigenlijk voor design in het algemeen. Dit omdat je op een lekker groot beeldscherm te werk kunt gaan en de resolutie enorm hoog is.

Wel heb ik het gemis van een tweede HDMI-aansluiting ervaren. Ik heb twee verschillende gameconsoles die enkel en alleen via HDMI verbonden kunnen worden, wat ertoe leidt dat ik met een splitter te werk moest gaan. Ook bij het gebruik van een HDMI-splitter heb ik niet altijd stabiele connectie gehad en werd het signaal soms helemaal niet herkent. Het is natuurlijk een feit dat deze monitor doorgaans echt als computermonitor wordt benut, maar toch kan ik mij bedenken dat genoeg mensen het vanwege het formaat op een grotere afstand als televisie gaan gebruiken. Uiteraard zijn er dan wel weer genoeg instellingen te vinden om het scherm precies naar jouw wensen in te stellen.

Conclusie
De Philips Momentum monitor is uitstekend te gebruiken voor de vormgevers onder ons, maar ook als televisie heb je hier een prima apparaat aan. Het spelen van games kan vanwege het upscalen naar 4K ook zeker bijdragen aan het speelplezier, alleen vanwege de iets wat hoger uitvallende response time zijn er voor de echte competitieve gamers betere monitoren op de markt verkrijgbaar. Ook het ontbreken van meerdere HDMI-poorten is iets om rekening mee te houden, evenals de prijs.

Prijs en beschikbaarheid
De monitor heeft op het moment van reviewen een prijs van € 649,-.

4 en half sterren

+ 43 inch en 4K resolutie
+ veel instellingen beschikbaar
+ led-achtergrond voor heldere kleurweergave
- maar een HDMI-poort
- vrij hoge prijs voor een monitor
- 4ms reactietijdPhilips Momentum 2