De afgelopen tijd hebben drie lezers van PC-Active diverse NAS'sen van Synology getest, namelijk de DS119j, de DS218+ en de DS918+. Op deze pagina lees je de bevindingen voor de DS119j.

Ben Lageweg


De mooi vormgegeven witte DS119j is vrij klein en beschikt over één sleuf, waarin een 2,5- of 3,5inch-SATA HDD of ssd past met een maximale capaciteit van 14 TB. Hij heeft verder een RJ-45 1 GB LAN-poort en twee usb2.0-poorten. De niet-meegeleverde schijf is eenvoudig met enkele schroefjes in de behuizing te installeren.

Ben 1 1De volgende stap is het laden en installeren van het standaard besturingssysteem DiskStation Manager(DSM). De meegeleverde URL start direct het installatiepakket, dat eerst de harde schijf formatteert en vervolgens DSM met een aantal standaardtools installeert, wat allemaal soepel verloopt. De DS119j beschikt over een dual-core cpu met 256 MB en is daarmee geen snelheidsmonster, maar de basistaken van een NAS (zoals opslag van gegevens, en streaming) zijn uitstekend uit te voeren. Dankzij de QuickConnect-webinterface benader je de NAS vanaf elke browser, vanaf Windows, Mac of Linux.

Ben 3Het DSM-besturingssyteem beschikt over een intuïtieve webinterface en heeft daarom een korte leercurve. DSM bevat een Package Center met veel applicaties voor onder andere tools voor video, audio en foto, het automatiseren van een back-up en een uitgebreide helpfunctie. Prettig is dat alles in het Nederlands is.

De DS119j is een uitstekende NAS voor beginnende gebruikers, die niet al te zware taken willen uitvoeren. En doorgroei naar krachtiger NAS’sen is eenvoudig omdat hetzelfde DSM besturingssysteem ook op de krachtiger versies draait.

 

 

 

 

Product: Synology NAS DS218+

4 en half sterren

Prijs: : € 105,-
Pluspunten:
* value for money
* laag verbruik
* stil
* veelzijdig
* alle Synology-pakketten draaien op dit systeem
Minpunten:
* niet geschikt voor zware taken
* met één harde schijf geen redundantie mogelijk
* geen usb 3.0