Systeemcamera’s zijn erg gewild en wil je weten of je een goede keuze maakt met de Canon EOS M50, lees dan hier de review.

Door Fred Baltus

De Canon EOS M50 is een zogenaamde systeemcamera. Hij heeft alle voordelen van een (digitale) spiegelreflex, zoals verwisselbare lenzen, maar is veel compacter en lichter dan zijn grotere broers. Op dit moment zie je eigenlijk ook een doorbraak van de systeemcamera’s: veel cameramerken zetten hun kaarten nu op de systeemcamera, zelfs op systeemcamera’s met een fullframe sensor. Dit wil zeggen dat de sensor eigenlijk net zo groot is als de negatieffilm van een kleinbeeldcamera, 24x36mm.

Sensor
De EOS M50 heeft daarentegen een sensor van het APS-C formaat. In dit geval staat C voor cropped: het formaat is iets kleiner dan het APS-formaat van 25,1 x 16,7mm, namelijk 22,5 x 15mm. Er wordt in dit verband vaak gesproken over een crop-factor, dat wil zeggen, de factor waarmee je de brandpuntsafstand van een lens moet vermenigvuldigen, om deze te vergelijken met een kleinbeeldlens. Bij de EOS M50 is dat de factor 1,6. De M50 beschikt over een sensor die effectief iets meer dan 24 megapixels bevat en foto’s maakt in de verhouding 3:2. De sensor wordt verder automatisch gereinigd. De camera beschikt over een DIGIC 8-beeldprocessor en maakt onder andere RAW-opnamen in het nieuwe Canon RAW-formaat: CR3. Wil je de raw-foto’s bijvoorbeeld bewerken in Lightroom versie 6, dan moet je eerst de foto’s via een apart programma, bijvoorbeeld Abode DNG converter, omzetten naar een leesbaar formaat.

In en uit de doos
De camera zit samen met de lens, een Canon EF M 15-45mm f/3,5-6.3 IS STM, een dop voor de body, een draagriem, acculader en Lithium Accu in een mooie verpakking, die niet te veel weegt. Voor het maken van foto’s heb je alleen nog een sdD-kaartje nodig om foto’s te maken. De camera weegt zonder lens 388 gram, maar dan kan je nog geen foto’s maken. Met de bijgeleverde lens valt het gewicht nog mee: 514 gram op mijn keukenweegschaal.
Het eerste dat opvalt als je de camera uit de doos haalt, is de behuizing: deze bestaat namelijk uit polycarbonaat. De lens zet je er via de EF-M bajonetvatting eenvoudig op, maar alvorens je een foto kunt maken, moet je de lens ontgrendelen. Dat was voor mij in ieder geval even wennen. Daarna kan je foto’s schieten. Met de bijgeleverde zoomlens kun je eenvoudig de uitsnede bepalen.

Zoeker
De camera beschikt over een elektronische zoeker waarin je het beeld helder, op een OLED-display, ziet. Voor mij, als brildrager met een sterkte van -14, was het even zoeken naar de dioptrie-verstelling die onder de zoeker zat. Daarna was het een plezier om te fotograferen. Voor mensen die het niet gewend zijn om door de zoeker te kijken, is er ook een LCD-touchscreen (TFT) beschikbaar met een diameter van zo’n 7,5 cm (3”). Het geeft, net als de elektronische zoeker, ongeveer 100% van het beeld op de sensor weer. Een voordeel dat mij meteen opviel, is dat de scherptediepte in het beeld meteen zichtbaar was in de zoeker, dat maakt het fotograferen wel fijn. Verder viel op dat er relatief weinig knoppen op de camera aanwezig zijn, dus zoeken naar knopjes en kijken wat ze doen, valt dan mee.

Standen
Natuurlijk is er één knop bij met meer functies, maar dat is tegenwoordig bij alle camera’s zo. Behalve de ontspanknop, die voor mij op een prettige plaats zit, is er ook een knop waarmee je kunt instellen hoe je de foto’s maakt. Je kunt de camera op de volgende standen zetten:

- Handmatig (M), zelf sluitertijd en diafragma instellen
- Diafragma ((AV), zelf het diafragma instellen
- Tijd (TV), zelf de sluitertijd instellen
- Automatisch programma (P), camerasoftware maakt zelf een keuze
- Scene Intelligent Auto
- Hybrid Auto
- Scenes (bijvoor low-key, high-key, zelfportret, close-up, etc.)
- Creative filters (z/w, Soft Focus, Fisheye, etc.)
- Video

Keuze genoeg dus. Nu moet ik eerlijk bekennen, dat ik zelf de meeste foto’s maak in de P-stand. Het programma in de camera kan met meer dingen rekening houden dan ikzelf. Soms kies ik bewust voor diafragmavoorkeuze (bij spelen met scherptediepte) en tijd voorkeuze (bij snel bewegende onderwerpen). Datzelfde geldt voor de M-stand, meestal bij nachtopnamen. Daarbij moet ik wel aantekenen dat ik al mijn foto’s ook in het RAW-formaat maak. Dat wil zeggen dat ik ook beschik voor een onbewerkt digitaal “negatief”, waarin ik naderhand met bijvoorbeeld Lightroom meer kan bewerken.

Filters en flitser
In de A+ mode is er een handige feature om de achtergrond onscherp te maken. Creatieve filters gebruik ik eigenlijk nooit bij de opname. Wil ik ze wel gebruiken, dan voeg ik deze naderhand meestal toe. Bij het testen van de camera heb ik de filters wel gebruikt en ik was eigenlijk een beetje verbaasd over mogelijkheden. Heb je de camera ingesteld zodat hij RAW en JPG foto’s opslaat, dan vervalt de RAW-optie bij het gebruik van de creatieve filters en scenes. Wil je dan toch een foto, zonder filter, dan ben je verplicht om een foto te maken, zonder het filter. Hier zie je foto’s met de diverse filters en instellingen. De camera bevat ook een kleine interne flitser die je zelf moet openklappen. Ernaast zit ook een lampje voor rode-ogencorrectie, daarnaast kun je ook nog een externe flitser op de camera plaatsen.

Fijn werken
Verder is het fijn werken met de camera: richten, compositie bepalen en foto maken. De scherpstelling werkt perfect, soms moet je natuurlijk zelf wel het scherpstelpunt bepalen. Dat kan met de knopjes op de achterkant of op het LCD-touchscreen door dit aan te raken. Wat mij wel opviel, is het harde geluid dat de sluiter maakt. Via de optie SCN kun je dat uitschakelen, alleen werkt dat in die Modus. Ga je daarna naar bijvoorbeeld M, dan hoor je weer een harde klik, jammer. Behalve fotograferen kan je met deze camera ook video-opnamen maken in het 4K, Full HD en HD-formaat. De maximale duur, van één opname, is net geen 30 minuten ofwel maximaal 4 GB.

App
In de camera zit geen GPS-ontvanger waarmee je de locatie van de gemaakte foto kunt vastleggen. Je moet hiervoor een app downloaden op je smartphone. In de Canon Camera Connect is de M50 nog niet als zodanig bekend, je moet dan kiezen voor EOS. Met de app, die je via wifi en/of bluetooth kunt verbinden, kun je de camera bedienen. Zo kun je de app gebruiken als ontspanknop. Tevens kan je de app gebruiken om je locatie vast te leggen. De app zorgt ervoor dat de locatie via bluetooth wordt samengevoegd met de foto. Eerlijk gezegd ging het koppelen iets lastiger dan ik gewend was, maar uiteindelijk lukte het perfect.

Conclusie
Het is natuurlijk altijd wat wennen, als je normaal met een andere camera werkt, maar al met al is het een fijne lichte camera, met veel mogelijkheden. Een camera is toch een hulpmiddel om foto’s te maken. Gelukkig is een camera nog niet in staat om motieven te zien en zelf composities te maken, dat mag je allemaal zelf als fotograaf doen. Al met al een fijne camera om mee te fotograferen, hij krijgt dan ook 4 sterren. Hier vind je foto’s die ik met de Canon EOS M50 heb gemaakt.

Behuizing: 3 en half sterren
Bediening en gebruikersgemak : 4 sterren
Beeldkwaliteit : 4 sterren
Snelheid : 4 sterren
Prijs/kwaliteit : 4 sterren

Pluspunten
- licht
- veel bewerkingsmogelijkheden
- foto’s in RAW en JPEG
- weinig knoppen
- scherptediepte in zoeker

Minpunten
- polycarbonaat behuizing
- niet zo stil bij het maken van een foto
Handmatig scherpstellen via zoeker gaat lastig, via aanraakscherm eenvoudig

Prijs en beschikbaarheid
De Canon EOS M50 is beschikbaar voor een advieprijs van € 719,99.

Onderaan het artikel vind je veel specificaties, alle specificaties vind je hier:
 

 

Merk : Canon EOS M 50
Resolutie Video : 3840 x 2160 4K – MP4
Resolutie Afbeelding : 6000 x 4000 RAW (3:2); 6000 x 4000 tot 2400 x 1600 JPEG (3:2)
Aantal pixels : 24 Megapixel
Sensor grootte : APS-C, cropfactor 1,6
Hoogte-breedte verhouding 3:2
Sensor cleaning : Ja

Beeldprocessor : DIGIC 8

Lensvatting : EF-M, lenzen van type EF en EF-S kunnen via adapter EF-EOS M gebruikt worden
Beelstabilisatie : In de lens , bij video : geïntegreerd Digital IS

Scherpstellen : Dual Pixel CMOS AF-systeem. Beeldsensor met pixels voor fasedetectie
AF-systeem/punten : Maximaal 143/99 punten afhankelijk van de lens
AF lock : Vergrendeld wanneer ontspanknop half wordt ingedrukt of aanpasbare AE-vergrendelknop

Meetmethoden belichting : Evaluatieve meting (384 zones); Deelmeting in het midden (6,4% van het Live View-scherm); Integraal met nadruk op het midden; Spotmeting (2,8% van het Live View-scherm)

Sluiter : 30 – 1/4000 seconden

Zoeker OLED elektronische zoeker, 2.360.000 punten
LCD-scherm Live-view LCT touchscreen (TFT), 1.040.000 punten

Flitser Ingebouwd en flitsschoen

Opname modi Scene Intelligent Auto, Hybrid Auto, Creative Assist, SCN (Zelfportret, Portret, Gave huid, Landschap, Sport, Close-up, Voedsel, Panning, Nachtopnamen uit hand, HDR-tegenlicht, Stille modus), Creatieve filters (Korrelig Z/W, Soft Focus, Fisheye-effect, Water painting-effect, Toy camera-effect, Miniature-effect, HDR Art standard, vivid, bold, embossed), AE-programma, AE met sluitertijdvoorkeuze, AE met diafragmavoorkeuze, Handmatige belichting, Video (Video automatische belichting, Video handmatige belichting, Time-lapse-video)
Overig
Metadatag : Copyrightinformatie gebruiker (naam auteur en copyrightgegevens)
Water/stof bestendig : nee
Menutalen : 29, waaronder Nederlands


Bluetooth : Ja (4.1 met LE)
Wifi : Ja (IEEE 802.11b/g/n (2,4 GHz))
GPS : Nee, alleen via Canon Camera Connect app

Intern geheugen : nee
Extern geheugen : SD, SDHC, SDXC (compatibel met UHS-I)
Accu : Li-ionaccu LP-E12 ; Ca. 235 opnamen

Hoogte : 88,1 mm
Breedte : 116,3 mm
Diepte : 58,7 mm
Gewicht (incl. accu) : 387 gr

Inhoud verpakking
EOS M-50
Voedingsadapter + Li-ionaccu LP-E12
Draagriem
Beschermdop voor body
Canon EF M 15-45mm f/3,5-6.3 IS STM