De afgelopen tijd hebben drie lezers van PC-Active diverse NAS'sen van Synology getest, namelijk de DS119j, de DS218+ en de DS918+. Op deze pagina lees je de bevindingen voor de DS218+.

Abe de Vries


De Synology DS218+ heeft een zwarte kunststof behuizing met aan de voorzijde een aantal controlelampjes voor de toestand van het apparaat, de harde schijven en het netwerk. De uitleg hierover en het plaatsen van de harde schijven staan uitgebreid beschreven in de bijgeleverde installatie-snelgids.

Abe Video2 Syno
Na het aansluiten en opstarten van deze NAS wordt in een browser op de pc ‘find synology.com’ in het zoekadres ingegeven, waarna de NAS zichtbaar wordt. De gebruiker wordt via het scherm begeleid om het apparaat gebruiksklaar te maken. Gebruikersnaam, wachtwoord, opslagvolume aanmaken, alles wordt duidelijk en eenvoudig aangegeven.

Na de installatie kom ik terecht op het bureaublad. Enkele toepassingen zijn al standaard geïnstalleerd waaronder Filestation, een verkenner. In het Package Center zijn zeer veel pakketten aanwezig: multimedia, back-up, surveillance, cloud, webserver, etc., teveel om op te noemen.

Abe Syno Package centre 2
Ik heb een aantal films en mp3-bestanden naar de betreffende mappen gekopieerd. Op mijn tablet kon ik met de Synology-app probleemloos films afspelen, desgewenst worden ook nog ondertitels gedownload. Ook op de ‘slimme’ tv is de Synology-NAS aanwezig en kan ik films afspelen. Muziek afspelen op de tablet gaat met de audio-app of browser op de computer eveneens probleemloos.

In een snelheidstest haalt de Synology DS218+ over het netwerk ongeveer 110 MB/sec bij zowel lezen als schrijven met grote en kleine bestanden.

Abe Wordpress 2
Ook Wordpress heb ik geïnstalleerd, de benodigde achtergrondprogramma’s worden automatisch mee geïnstalleerd. Na enkele minuten is de Wordpress-site in de lucht.

Ik heb (nog) geen gebruik gemaakt van Quick Connect, maar via Two-DNS.de een gratis DDNS profiel aangemaakt, zodat ik de Synology-NAS ook buitenshuis kan benaderen. Hiervoor moeten wel de benodigde poorten in de router worden opengezet.

De Synology is een prima presterende, zeer gebruiksvriendelijke NAS en voldoet geheel aan mijn verwachtingen. Alle mogelijkheden uitproberen zal nog enige tijd duren.

 
Product: Synology NAS DS218+

4 en half sterren

Prijs: : € 326,-
Pluspunten:
* eenvoudige ingebruikname
* zeer gebruiksvriendelijk
* mooie gebruikersinterface
* zeer veel apps (kan je overdonderen)
* goede apps voor tablet en smartphone
* goed Nederlandstalig forum
Minpunten:
* niet goedkoop
* koelventilator is redelijk aanwezig