De afgelopen tijd hebben drie lezers van PC-Active diverse NAS'sen van Synology getest, namelijk de DS119j, de DS218+ en de DS918+. Op deze pagina lees je de bevindingen voor de DS918+.

Niels Kenter


Ik heb op dit moment een Synology DS212j en deze loopt wel tegen het eind van zijn mogelijkheden aan. Daarom was ik heel blij dat in de PC-Active testers werden gezocht voor diverse NAS’sen van Synology. En wat gaaf dat ik een DS918+ mocht testen! Nadat ik de NAS binnengekregen had, heb ik de twee meegeleverde schijven erin gezet. Daarna ben ik meteen aan de slag gegaan om alles van mijn oude NAS over te zetten naar de nieuwe NAS.

Niels 2 3
RAID
Eerst moest ik een keuze maken voor een goede RAID-type. Ik heb gekozen voor Synology Hybrid RAID: met twee schijven gebruikt hij RAID 1, maar als ik er een schijf bijzet, wisselt hij automatisch naar RAID 5. Bij beide types heb ik zo, bij een defect aan één van de schijven, altijd nog al mijn gegevens beschikbaar.

Data overzetten
Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met het overzetten van de data van de oude naar de nieuwe NAS. Dat heb ik via de Synology-tool Hyper Backup gedaan. Hier merkte ik direct het verschil tussen de oude en nieuwe NAS: het openen van de tool duurde bij de oude NAS zeker 30 seconden langer! Ik heb zo’n 500 GB aan gegevens overgezet en het hele proces duurde ruim 20 uur! Misschien was het sneller om één van de schijven uit mijn oude Synology DS212j te halen en hem via usb aan de nieuwe NAS te hangen om alles te kopiëren. Uiteindelijk is het wel gelukt en kon ik echt aan de slag met de DS918+.

Aanrader
Niels 3 2Ik vind dat deze Synology DS918+ echt een aanrader is als je een oudere NAS hebt staan. Het is een supersnel apparaat en de software van Synology is ook wel echt goed met meer dan voldoende toepassingen die je kunt gebruiken. Ik ga nu aan de slag om alle computers (3) en Playstations (2) in huis aan de Synology-NAS te koppelen, zodat er eindelijk films gestreamd kunnen worden en alle back-ups goed geregeld zijn.

Deze NAS krijgt van mij 5 sterren.

 

Product: Synology NAS DS918+

5 sterren

Prijs: : € 545,-
Pluspunten:
* echt snel ten opzichte van mijn oude Synology 212j
* uitgebreide software en package-opties
* uitgebreid Synology-forum aanwezig, ook in het Nederlands
Minpunten:
* ik kan echt niets bedenken