Koptelefoons zijn er in allerlei soorten en maten: in-ear, over-ear of on-ear. Teufel komt nu met de tweede generatie binnen het lichtgewicht type on-ear koptelefoon: de Teufel Airy, hier lees je de review.

Maarten van Steijn

Teufel is een Duits merk dat audioapparatuur in alle soorten en maten verkoopt. Teufel heeft in zijn uitgebreid assortiment veel grotere over-ear koptelefoons, maar met de Teufel Airy ook een model dat kleiner van formaat, opvouwbaar en on-ear is. Deze tweede versie van de Airy heeft naast bluetooth 4.0 connectiviteit, ook een weer AUX-ingang voor bekabeld muziek luisteren. De headset heeft volgens Teufel een accuduur van maximaal 30 uur en is in twee uur tijd volledig opgeladen. Als de koptelefoon bijna leeg is, kan er ook via de bekabelde verbinding van de bijgeleverde AUX-kabel connectie worden gemaakt om de accuduur te verlengen.

Inhoud van de doos
De Teufel Airy komt in een zwarte, kleine doos. Binnenin treffen we naast de koptelefoon zelf een vrij stevig en dikke AUX-kabel, een klein tasje met ritssluiting, een handleiding en gekleurde ringen. Deze ringen komen in de kleuren geel, groen en rood. De ringen zouden moeten dienen als decoratie van de oorschelpen. De oorkussens zijn gemakkelijk af te klikken, zodat ze bijvoorbeeld schoongemaakt kunnen worden (mag met water). Daarnaast kunnen ook de oorkussens worden vervangen: een set met vier paar kussentjes en drie paar ringen in verschillende kleuren is optioneel verkrijgbaar (€ 39,99). De ringen zijn vervolgens tussen de koptelefoon en het oorkussen vast te klikken. Wel gaan de ringen er wat lastig omheen en dient het niet per se als toegevoegde waarde. Het loskoppelen van de oorkussens is daarentegen wel een ideale uitkomst voor mensen die op hun hygiëne gesteld zijn of waarbij de oorkussens snel slijten. Dat slijten is meteen een kritiekpuntje, aangezien de stof van het oorkussen vrij dun is.

Functies van de koptelefoon
Zoals al eerder aangegeven, draait de koptelefoon op Bluetooth 4.0. Dit betekent dat het met vrijwel alle apparaten zou moeten verbinden. De bijgeleverde AUX-kabel is 130 centimeter lang en is heel licht omwikkeld in een stoffen laagje. Op de boog waar de koptelefoon op het hoofd leunt, zit een heel minimale vulling. Het voelt wat hard aan, maar zodra de koptelefoon op mijn hoofd gaat, heb ik daar geen last meer van. Wel is het, vanwege het kleine en lichte model, niet al te geschikt voor mensen met (heel) groot hoofd. De beugels zijn wel te verstellen, maar voor sommige mensen zullen de schelpen teveel tegen de oren klemmen, iets wat we overigens vaker tegen. On-ear moet goed strak zitten, maar bij mij (Maarten van Steijn) ligt het net niet lekker genoeg op mijn hoofd om de koptelefoon heel lang op te kunnen hebben. Een pluspunt van deze koptelefoon is dat de bedieningsknoppen in te drukken zijn aan de zijkant van de koptelefoon zelf (play, pauze, volume en door nummer scrollen).

Geluidskwaliteit
Helaas hebben we de eerste versie van de Teufel Airy niet kunnen testen en zodoende de verschillen in (geluids)kwaliteit kunnen ervaren. Over de geluidskwaliteit van deze koptelefoon kunnen we kort en duidelijk zijn: Teufel kiest er voor om een grote groep mensen aan te spreken met een goede balans tussen de hoge en lage tonen. De tonen komen vrij sterk naar voren en klinken helder. Ben je liefhebber van een heel vette bas, dan is deze Airy minder geschikt voor je.
Overigens kun je met deze Airy ook handsfree telefoongesprekken voeren. Bovendien kun je via de ingebouwde microfoon ook spraakcommando’s opgeven aan de Google Assistant of Siri, Apple’s assistent.

Conclusie, prijs en beschikbaarheid
Wat betreft de kwaliteit van het geluid is het een goede en leuke koptelefoon, alleen de pasvorm is in mijn geval wat tegenvallend. Wel is het handig dat de koptelefoon ingeklapt kan worden en in een draagtas(je) vervoerd kan worden. De Teufel Airy tweede generatie (nieuwste versie tot heden) gaat nu over de toonbank met een adviesprijs van € 149,99. De koptelefoon is beschikbaar in de kleuren wit en zwart. Wel is de koptelefoon alleen te koop via de website van Teufel zelf.

3 en half sterren