Bezorgt de Devolo Magic 2 een magic touch voor je wifinetwerk?Aad Munsterman


Powerline nog sneller!
Devolo heeft de productlijn uitgebreid en levert nu ook de Magic 2, in zowel een LAN- als LAN/Wifi-uitvoering. Dit product moet concurreren met de mesh-systemen die door veel andere leveranciers worden aangeboden. Het verschil van de Magic-configuratie met andere mesh-systemen is dat voor de backbone het stroomnetwerk wordt gebruikt en dus niet een wifikanaal. Daarnaast werkt de Magic altijd in bridge mode bij aansluiting op de modem/router van de provider: de functionaliteit van de modem/router blijft gehandhaafd en alle apparatuur die direct op de router is aangesloten, hoeft niet te verhuizen.

devolo Magic 2 WiFi Multiroom Kit 1 2
Het verschil tussen de Magic 1 en 2 is het aantal ethernetpoorten (1 versus 2) en de gecombineerde powerlinesnelheid van 1200 versus 2400 Mbps. De kits zijn in diverse configuraties en als enkele unit leverbaar. We testen de Magic 2 Multiroomkit, bestaande uit een adapter voor koppeling aan de router en twee adapters, met wifi en 2 LAN-aansluitingen voor installatie op de bovenste verdiepingen.

De nieuwe generatie powerlinechips levert een hogere doorvoersnelheid en een maximale afstand tussen de adapters tot 500 meter. Er wordt ook gebruikgemaakt van een nieuwe standaard, G.hn 2e generatie, waarover je in het volgende nummer meer kunt lezen.

devolo Magic 2 WiFi Multiroom Kit 1 layoutDe installatie is sterk vereenvoudigd en de Devolo Home Network-app wijst je de weg. Zodra je de eerste Magic Powerline-adapter in het stopcontact steekt, koppel je binnen twee minuten de andere Magic-adapters automatisch. Tip: doet dit in één ruimte en verplaats de adapters daarna. De SSID van de router gaat automatisch over naar de powerline-adapters, wel moet je dit nog accepteren en het wachtwoord invoeren. Voor het optimaliseren van het wifigebruik, wordt gebruikgemaakt van Fast Roaming, Band Steering en Air Fairness. Let op: deze generatie adapters is niet compatibel is met de vorige generaties dLAN-adapters.

Zoals met alle powerline-adapters is de behaalde snelheid sterk afhankelijk van het stroomnetwerk. Optimaal werkt het met een enkele fase, geaarde stopcontacten en de adapter direct aangesloten op het stopcontact. Andere apparatuur kun je vervolgens aansluiten op het stopcontact van de adapter. Afwijkingen hierop zullen de backbone-snelheid verlagen!

De genoemde app is de beheertool en geeft de volgende snelheden voor de backbone: op eerste verdieping gemiddeld 1,5 Mbps en op zolder 1,2 Mbps. Wordt de adapter aangesloten op een niet-geaard stopcontact, dan valt de snelheid sterk terug naar circa 300 Mbps! De wifidekking over de verdiepingen is voor beide banden (2,4 en 5 GHz) prima. De hogere backbonesnelheden worden, bij een goed stroomnetwerk, dus waargemaakt.


Product:  Devolo Magic 2 WiFi 2400 Multiroomkit

4 sterren

Prijs: € 299,-

Website: www.devolo.nl/magic-2-wifi.html

Pluspuinten:
* eenvoudige installatie en bridge-mode
* hogere snelheden en langere afstand door nieuwe chipset
Minpunten: 
* snelheid backbone sterk afhankelijk van kwaliteit stroomnetwerk
* prijs