Voor het verbeteren van foto’s en afbeeldingen heb je lang niet altijd kostbare software nodig. Voor het eenvoudige optimalisatiewerk kun je gebruik maken van RIOT, een afkorting van de Radical Image Optimization Tool.

Dennis Gandasoebrata

Je beschikt hiermee over basismogelijkheden voor het verbeteren van je foto’s. Het programmavenster toont twee helften, waarbij je links de originele afbeelding te zien krijgt en rechts de geoptimaliseerde variant. Onderin het venster vind je een viertal tabbladen, waarop je onder meer de metadata van de afbeeldingen kunt bepalen. Ook kun je hier het aantal kleuren terugbrengen. Standaard is de Automatic Mode, die een aantal suggesties doet voor de optimalisatie van het beeld. Ga je liever zelf aan de slag, dan kies je voor Manual Mode. De instellingen in de handmatige modus verschillen per bestandstype. Je vindt ze in de eerdergenoemde tabbladen onderin het venster.

riot

Ook handig is de mogelijkheid om het compressieniveau aan te passen. Ook kun je meerdere afbeeldingen in één keer als batch aanpassen.

Jammer is het gebrek aan uitleg bij vooral de meer geavanceerde functies. Vooral op het gebied van voor- en nadelen per instelling, zou een verklarende tekst geen overbodige luxe zijn.

.

Product: RIOT (http://luci.criosweb.ro/riot/)

3 en half sterren

Prijs:gratis
Pluspunten:
* brede ondersteuning bestandsformaten
* aanvullende functies, zoals aanpassen compressieniveau
* mogelijkheid voor batchverwerking
Minpunten:
* te summiere uitleg bij geavanceerde functies