Richt je vaak computers opnieuw in –voor jezelf of voor vrienden en kennissen – dan mag de Media Creation Tool niet in je verzameling ontbreken.

Dennis Gandasoebrata

Met dit hulpprogramma haal je complete ISO-bestanden van Windows 10 binnen, die je vervolgens als ISO-bestand kunt opslaan of kunt gebruiken als basis voor een opstartbare USB-stick om Windows 10 te installeren. Met andere woorden: je gebruikt dit programma om Windows 10-installatiemedia te maken. Het programma haalt de vereiste bestanden binnen en biedt je vervolgens de mogelijkheid om hiervan een usb-stick, dvd of ISO-bestand voor een andere computer te maken. Het is mogelijk om een specifieke Windows 10-editie te kiezen. In de gebruikelijke consumentenversies zijn er maar een paar smaken (Home of Professional, 64- of 32bits en de talen). Die keuzes zijn gewoon beschikbaar als je het vinkje weghaalt bij "Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc". Dan worden alle keuzes beschikbaar en kun je een installatiemedium maken of een ISO downloaden. Je krijgt dan wel een melding tijdens het opslaan dat deze versie misschien niet bedoeld is voor jouw computer, maar dat is logisch.

media creation tool 2

Afdwingen
Je kunt het programma gebruiken om nieuwe installatiemedia te maken, maar ook om de huidige computer naar de nieuwste Windows 10-versie bij te werken. Voordeel hiervan is dat je niet langer afhankelijk bent van het releaseschema van Windows Update. Wil je bijvoorbeeld de Windows 10 October 2018 Update downloaden, maar wordt deze nog niet aangeboden door Windows Update: dan gebruik je de Media Creation Tool om alsnog de installatiebestanden binnen te halen. Het programma is dan ook altijd extra populair rond de eerste dagen na introductie van een nieuwe Windows-release.

Product: Microsoft Media Creation Tool (www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10)

4 sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* eenvoudig programma
* niet meer afhankelijk van Windows Update