Maakte de Apple Watch Series 3 vorig jaar een grote stap vooruit door de snelheid op een comfortabel werkbaar niveau te krijgen, bij de Series 4 voelt alles nog snappier en valt vooral het uiterlijk op.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

Eindelijk is afscheid genomen van de behuizing van de eerste Apple Watch (2014). Hij is zichtbaar dunner geworden, de crown (het draaiknopje) is kleiner en verfijnder, maar het meest opvallende is het grotere scherm. Dat is echt een verademing, zeker omdat de diagonaal van de behuizing zelf slechts circa 2 mm. gegroeid is. De Apple Watch is volwassen geworden, terwijl het eerder meer een leuke gimmick voor bij je iPhone was.

Jammer dat het hier nog wachten is op de (grote) telecomproviders tot ze eSim gaan ondersteunen, dan kun je echt zonder je telefoon op pad. Ook de aangekondigde ECG-functie laat nog even op zich wachten, maar naar Apples eigen zeggen is de aanwezige optische hartslagmeter praktisch net zo nauwkeurig als de nog op EU-goedkeuring wachtende ECG-functie.

Enig puntje van kritiek: naast de hoge prijsstelling die we van Apple gewend zijn, is het ‘gewone’ model niet voorzien van saffierglas maar van Ion-X-glas (Apples tegenhanger van Gorilla Glass). Het duurdere model heeft wel saffierglas, maar gezien de pittige prijs van het instapmodel is dit wel een kers op de taart die mist (en die kers is een halve ster waard). Apple claimt een batterijduur van 18 uur waar hij het in onze test (inclusief workouts begeleid door muziek vanaf het horloge naar een paar Air Pods) het makkelijk redt met een oplaadbeurt om de dag.

Product: Apple Watch Series 4PCA sterren 4 5 303

4 en half sterren

Adviesprijs: : € 429,-
Pluspunten:
* vloeiende gebruikerservaring
* goed draagcomfort mede door lichte en dunne behuizing
Minpunten:
* hoge prijs
* geen saffierglas