De eerder geteste AVM Fritz!Box 7590 heeft een software-upgrade gehad naar versie 6.9+. Hiermee komt in de modem/router mesh-technologie beschikbaar in combinatie met een aantal repeaters en powerline-adapters van AVM.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

Mesh is een technologie om in het hele huis wifidekking met hoge kwaliteit te bieden, door in verschillende ruimtes en/of verdiepingen gebruik te maken van apparaten als repeaters en powerline-adapters. We testen de Fritz!Box 7590, aangesloten op een 100Mbps XS4ALL fiberverbinding met op elke verdieping een draadloze FRITZ!WLAN-repeater 1750E.

Het koppelen gaat heel eenvoudig door de WPS-knoppen in te drukken. In de Fritz!OS-beheersoftware is een mesh-overview zichtbaar, waarbij in detail te zien is hoe de mesh-configuratie er uitziet en welke snelheden worden bereikt. Op de benedenverdieping wordt de wifizender van de 7590 gebruikt en op de andere verdiepingen de wifi van de mesh-repeaters. Van Fritz!Box-routers is bekend dat zij een krachtig wifisignaal uitsturen en in combinatie met de mesh-repeaters is dat ook goed merk- en meetbaar op alle andere verdiepingen.

De volgende technieken worden gebruikt voor een optimale wifiverbinding: band-steering (2,4/5GHz), beam-forcing, crossband repeating en IP-TV met geoptimaliseerde streaming. In combinatie met de mesh-router zijn veel configuratieopties mogelijk, zoals directe koppelingen van repeaters aan een LAN en een mix met AVM powerline-adapters waarmee je de omvang van het netwerk nog verder kunt vergroten. Zie hiervoor https://nl.avm.de/faqs/.

Product: Fritz!Box 7590 (met Fritz!WLAN-repeaters 1750E)PCA sterren 4 5 303

4 en half sterren

Adviesprijs: : € 239,- en € 69,- per mesh-repeater
Pluspunten:
* zeer veel configuratiemogelijkheden
* alle Fritz!Box-functionaliteit blijft behouden
Minpunten:
* mesh LAN-bridge optie moet handmatig worden geactiveerd
* 1750-repeater dekt dubbel stopcontact af