Game-uitgever Rockstar Games, ook bekend van Grand Theft Auto, bracht eind 2018 Red Dead Redemption 2 uit. Lees hier de review.

Maarten van Steijn

Deel 1 van Red Dead Redemption is in totaal zo’n 15 miljoen keer verkocht. Het laatste deel uit de Grand Theft Auto-serie, deel V (vijf), is in 2013 uitgekomen en is meer dan 100 miljoen keer over de toonbank gegaan. Met andere woorden, Rockstar is een grote jongen binnen de gamesindustrie. Rockstar heeft maar liefst in totaal zeven jaar aan Red Dead Redemption 2 gewerkt met 2800 man personeel. Maakt Rockstar met Red Dead Redemption 2 de enorm opgebouwde hype ook waar?

Het verhaal
Eerlijk is eerlijk, ik speel dit type games voornamelijk voor het verhaal. Dit was in deze game dan ook in grote omvang aanwezig en hield me van begin tot eind geïntrigeerd. Red Dead Redemption 2 speelt zich 12 jaar voor de gebeurtenissen uit het eerste deel af. Je speelt het verhaal door met Arthur Morgan. Een man met sarcasme en humor, maar zeker ook een hoop aanzien. Hij is een grote schakel binnen de Dutch van der Linde-gang en lijkt constant op de vlucht te zijn na een hoop verschillende vijanden te hebben gemaakt. De game zit naast het hoofdverhaal bomvol andere missies. Dit kan gaan van een verhalende sidemission tot aan de meeste maffe, kortlopende activiteiten. De game ademt het Wilde Westen. De makers weten het sfeertje dan ook goed neer te zetten, waardoor het doorlopen van alle verhalen en activiteiten absoluut geen straf is.

Gameplay
Voordat de game uitkwam, zijn er veel reacties gekomen vanuit de gaming community dat het wat betreft gameplay aanvoelt als GTA V. Ik moet zeggen dat ik het hier zeker mee eens ben. Ik heb het hoofdverhaal van GTA V helemaal doorlopen en heb ook heel wat uren in GTA Online zitten, dus ik kan gerust zeggen dat vooral de shooting mechanics bijna één op één zijn met Red Dead Redemption 2. Dit is zeker geen negatief ding. De shootouts zijn een combinatie van schuilen, over de rand heen kijken en op het juiste moment je vijanden doorzeven met kogels. Alhoewel het in essentie prima werkt, voelt het soms wel wat onhandig aan. Het gaat lang niet altijd zo vloeiend als je zou willen. Soms zit je in de knoei met het cameraperspectief en af en toe gaat het richten vanuit cover niet zoals je zou willen. Al is het niet game breaking, maar het is wel een puntje voor wanneer Rockstar in het vervolg wilt uitbreiden op deze manier van gameplay. GTA 6 wellicht?

De omgeving
Red Dead Redemption 2 is echt een enorm grote game. Tussen de missies door komt het dan ook regelmatig voor dat je minutenlang te paard door berggebieden, mooie dorpjes of ander ongerepte natuur trekt. Ik heb al verschillende malen van mensen gehoord dat ze het soms lang reizen tussen de missies door maar irritant en saai vinden, hier ben ik het echter totaal niet mee eens. Sommige games speel je voor de snelle, actievolle gameplay. Deze game speel ik puur voor de sfeer en het verhaal. Wellicht speelt het mee dat ik van mezelf erg geduldig ben, maar mede daardoor kon ik een game als Skyrim en The Witcher 3 ook enorm waarderen. Ja, je kan soms lang op weg zijn, maar er gebeurt onderweg van alles: van bendes die je proberen te overvallen tot aan wilde dieren in je nek. Red Dead Redemption 2 is een open-wereld western-game: je kunt dus van het gebaande pad afwijken wanneer je maar wilt, er wordt je niks opgedragen en het is geen lineair spel.

Conclusie
Red Dead Remption 2 voelt voor mij als een complete mix tussen een meeslepend (soms wat traag vertelt) verhaal en een levendige, bomvolle wereld. Op geen enkel punt heb ik het gevoel gehad iets te ‘moeten’ doen, omdat het anders ten koste zou gaan van bijvoorbeeld het verhaal of mijn skills. Het is een game waar je even goed voor moet gaan zitten en het heeft dan ook zeker zijn gebreken, maar al met al heb ik me er enorm mee vermaakt. Sterker nog, ik blijf nog even hangen in deze game, aangezien er nog genoeg te ontdekken valt. Helaas heb ik op het moment van de review nog geen tijd gehad voor Red Dead Redemption Online, maar wie weet hier later meer over!

Prijs en beschikbaarheid
De game is uitgekomen op 26 oktober 2018 voor de Playstation 4 en Xbox One. De game ligt in de winkel met een adviesprijs van € 59,99.


+ sterk, interessant verhaal
+ sfeervolle wereld
+ enorm veel content
- gameplay voelt soms wat houterig
- kleine bugs hier en daar

 4 sterren