Asus brengt al een aantal jaren gaming-laptops op de markt, maar het spelen van mobile games wordt ook populairder. Asus speelt hierop in met de nieuwe Asus ROG gaming smartphone.

Door Maarten van Steijn

In Oosterse landen is mobile gaming al sinds jaar en dag een groot begrip. Mede hierdoor groeit ook het aanbod in games en waait het langzamerhand over naar het Westen. Asus heeft al de Zenfone in het assortiment verwerkt, maar de ROG is een vreemde eend in de bijt. De telefoon weegt ruim 200 gram, waardoor het vrij zwaar in de hand ligt. Het display is 6 inch groot met een een resolutie van 2018 x 2160 pixels. Het apparaat draait op een Octa-core processor en heeft een Qualcomm SDM845 Snapdragon 845-chip. Verder draait de telefoon op een kloksnelheid van 2,96 GHz en beschikt hij over een RAM-geheugen van 8 GB, 1 ms reactietijd en een refreshrate van 90 Hz. Met de flinke accu van 4000 mAh kunnen flink wat uurtjes achter elkaar gegamed worden. Tot slot is de telefoon uitgerust met een 12 megapixel camera aan de achterkant en 8 megapixel aan de voorkant.

Onderweg gamen
Al tijdens het opstarten van het apparaat kwam ik een aantal voorgeïnstalleerde games tegen. Meteen heb ik het lijstje aangevuld met een aantal zware mobile games om de capaciteit van het apparaat te testen. Van een potje Fortnite tot aan een racing game verliep alles enorm soepel. Het apparaat is van zichzelf echt al enorm snel, dit vanwege het RAM-geheugen en de snelle chip. De beeldkwaliteit is ook precies zoals het een goede smartphone betaamd: scherp en met voldoende uitgesproken kleuren. Ik heb optimaal kunnen gamen zonder framedrops, lange laadtijden of andere haperingen te aanschouwen. De games die ik voornamelijk gespeeld heb, zijn Fortnite, de racegame Asphalt 9, PUBG Mobile en Assassin’s Creed. Alhoewel het in mijn geval vaak gamesessies van minimaal een half uur waren, viel de batterijduur me alles mee: ik kon makkelijk een hele dag doen met de accu. Startte ik een dag helemaal geen games op, dan zelfs twee dagen.

Optimale prestaties leveren
Grote merken beweren al enige tijd dat ook hun nieuwe vlaggenschip ‘geschikt’ is voor gaming. In zekere zin ook zeker waar, alleen de ASUS ROG draait tot nu toe vlekkeloos alles wat het voorgeschoteld wordt. Dit heeft mede te maken met de ‘X Mode’. Deze modus is te beheren in het Gamecenter, een soort app op de telefoon waar een overzicht te zien is van de huidige prestaties. Wanneer je vervolgens de ‘X Mode aanzet, gaat de telefoon de uiterste prestatie van zichzelf vragen. In principe heb ik tot dusverre nog niet echt het gevoel gehad dat het veel toegevoegde waarde geeft om de X Mode aan te zetten, maar wie weet in de toekomst.

Nog niet helemaal compleet
In de doos is naast de telefoon zelf, oplaadkabel en oortjes ook een ventilator meegeleverd. Dit werkt via een kliksysteem op het midden van de telefoon en zorgt ervoor dat de telefoon ten gevolg van overklokken, niet al te heet wordt. Gelukkig zit de ventilator niet in de weg en wappert de wind dan ook niet door je haren. Een wellicht handige toevoeging, maar wat ik persoonlijk nog veel liever zou willen hebben en niet in de doos zit, zijn de uitbreidingen. Er is bijvoorbeeld een wireless controller verkrijgbaar. Je klikt de telefoon vast tussen de controller, waarna je makkelijk in handheld kunt spelen. Ook is er een compleet Twinview Dock op de markt gebracht. Dit is een omhulsel in de vorm van een Nintendo DS met twee schermen, om onder andere makkelijk te kunnen live streamen. Tot slot is de Mobile Desktop Dock verkrijgbaar. Wanneer je de Rog Phone in het docking systeem schuift, kun je games spelen op een pc. Dit zijn allemaal mooie accessoires, alleen op het moment nog moeilijk verkrijgbaar in Nederland en er hangt een flink prijskaartje aan.

Conclusie
De telefoon zelf ligt heel prettig in hand en bevat speakers met (voor smartphone begrippen) vol geluid en zijn bevestigd aan de voorkant, zodat ze niet in de weg zitten tijdens het gamen. Verder is de camera prima, heb ik geen enkele vorm van lag of framedrops ondervonden tijdens het gamen en gaat de accu vrij lang mee. Ook is de telefoon snel opgeladen en zorgt X Mode in combinatie met de ventilator ervoor dat de telefoon ook voor een langere tijd optimaal te gebruiken is. Wel is het een duur apparaat en voelt het toch niet helemaal volledig aan zonder de accessoires. Mocht je het hele totaalpakket willen aanschaffen, dan zit je al gauw boven de € 1000,-. Daarom heb ik het idee dat dit voor een relatief kleine doelgroep bestemd is en lang niet voor elke ‘casual’ gamer als oplossing kan bieden.

Prijs en beschikbaarheid

De 128GB versie van de telefoon ligt in de winkel met een adviesprijs van € 899,- of in combinatie met een abonnement. Er is ook een 512GB versie beschikbaar, deze is alleen (nog) niet te koop in Nederland.

+ ligt top in de hand
+ werkt snel
+ geen hapering/framedrops tijdens het gamen
- prijzige accessoires
- 512GB versie nog niet beschikbaar hier

 4 sterren