Het merk Honor is onderdeel van Huawei en wil flink aan de weg timmeren in Nederland. Lees hier de review van de nieuwe Honor 8X.

Door: Maarten van Steijn

Op een smartphone is bellen bijzaak geworden: je gebruikt hem veel meer om foto’s en video’s te maken en bekijken, voor social media, etc. Dus wil je een snelle telefoon met een mooi scherm, goede camera en lange batterijduur. De Honor 8X is één van de grotere smartphones op de markt, maar hoe zit het met de inhoud?

Behuizing
De telefoon heeft een 6,5inch scherm die 91% van de voorkant ‘bedekt’. Aan de voorkant zit ook een 16megapixel-camera, op de glazen achterkant een 20MP- en 2MP-camera. Aan de onderkant zit een micro-usb-ingang en een 3,5mm-audiojack voor je oortjes of koptelefoon. In de doos zit naast de telefoon zelf een doorzichtig siliconenhoesje voor over de achterkant, een oplaadkabel met stekkerblok en oordopjes. De telefoon zelf voelde in de eerste instantie al opvallend licht aan (175 g) en ook het bijgeleverde hoesje weegt amper iets. Verder is de telefoon met een beeldverhouding van 18:9 vrij smal en lang, waardoor ook mensen met wat kleinere handen het toestel makkelijk vast kunnen houden. Het toestel heeft geen stereo speakers, maar alleen aan de onderkant. Wel kan het volume vrij hoog en klinkt het geluid voldoende.

Onder de motorkap
De Honor 8X heeft een schermresolutie van 2340 bij 1080 pixels en bevat 4GB aan werkgeheugen. Daarnaast beschikt hij over de redelijk snelle en eigen Hisilicon Kirin 710-processor en Android-versie 8.1 (Oreo). De telefoon bevat over een accu van 3750 mAh (lees hierover verderop meer!) en is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 64GB of 128GB en is eventueel uitbreidbaar tot 400GB.

Prestaties
Met de Samsung Galaxy’s en iPhones in deze wereld is dit uit China afkomstige dochterbedrijf van Huawei misschien wat ondergesneeuwd. Honor presenteert met de Honor 8X een vooruitstrevend midrange model. Ik heb de telefoon een week in gebruik gehad en heb gewoon kunnen doen wat ik van een telefoon verlang: mailen, browsen, video’s bekijken, agenda bijhouden etc. Al bij het opstarten merkte ik dat het een vrij vlot toestel is. De telefoon is snel opgestart en na een korte introductie waarbij ik allerlei instellingen langs moest, kon ik al vrij snel met het apparaat aan de slag. Het eerste opvallende is dat de telefoon geen fysieke knoppen meer heeft om door het menu te gaan: alleen de volumeregelaar en vergrendelknop zijn dan ook fysiek.
De Honor 8X voelt het voor mij als een fijne, gebruiksvriendelijke telefoon. Wel vind ik dat de standaardapps in te grote aantallen al voorgeïnstalleerd zijn en vaak weinig toevoegen voor de gemiddelde consument. Deze apps staan dan ook voornamelijk onder de naam Huawei. Honor heeft overigens de kunstmatige intelligentie (artifical intelligence) weer een stapje verder gebracht door ook in foto’s meer dan 22 categorieën en 500 scenario’s te laten herkennen.
Gezien de prijs moet Honor qua hardware ergens op ‘bezuinigen’ en dat is in dit geval op de camera. Ik maak namelijk redelijk veel foto’s met mijn telefoon en de camera van de Honor 8X viel mij persoonlijk een beetje tegen. De kleuren zijn dof, hij past zich soms traag aan op de lichtomstandigheden en al bij een klein beetje zoom worden de beelden korrelig.
De snelheid van het apparaat en het grote scherm (waar ik persoonlijk erg fan van ben) maken dit echter weer goed. Tot slot wil ik het nog heel even hebben over de 3750 mAh accu. Alhoewel ik ervan op de hoogte ben dat de nieuwe telefoonreleases tegenwoordig al joekels van accu’s meekrijgen, had ik dit bij de Honor 8X niet zó goed verwacht. Twee dagen intensief gebruik op halve helderheid en veelvuldig video’s kijken en de telefoon staat nog op 30% accuduur. Een groot pluspunt aan dit toestel dus! Alhoewel draadloos opladen helaas nog niet mogelijk is.

Conclusie
De Honor 8X is groot van formaat met zijn 6,5inch en een fijne, gebruiksvriendelijke telefoon. Het toestel brengt AI naar een hoger niveau. Wel moeten we helaas iets inleveren op de camera en is het toestel niet waterdicht. Al met al absoluut een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar een telefoon waar ze hun dagelijkse taken op kunnen uitvoeren, voor een niet al te hoge prijs.

Prijs en beschikbaarheid
Het toestel is al te koop, krijgt een adviesprijs van € 259,- voor de 64GB-versie en € 299,- voor de 128GB versie en is verkrijgbaar in de kleuren zwart en blauw.

+ sterke prijs/kwaliteitsverhouding
+ accu gaat lang mee
+ 91% display
- matige camera
- veel standaardapps geïnstalleerd

4 sterren