De AOC EI1601FWUX is een draagbare monitor... ja een draagbare monitor. Wanneer zou je deze gebruiken en is hij nu echt wel zo mobiel?

Door Maarten van Steijn

Het merk AOC maakt al sinds 1967 monitors voor gamers, op kantoor of voor privégebruik. De monitoren zijn doorgaans energiezuinig, hebben een hoge resolutie en hebben standaard drie jaar fabrieksgarantie. AOC is nu met een nieuw product op de markt gekomen, namelijk de I1601FWUX draagbare usb-c lcd-monitor. Maar is het product nu wel echt zo mobiel als AOC beweert?

Inhoud
De monitor voelt vrij licht en dun aan, het scherm is dan ook maar 8 millimeter dik. Hij weegt 800 gram, vrij netjes dus voor een 15,6-inch scherm. Bijgeleverd in de doos zit een korte usb-c-kabel die het draagbare scherm voorziet van stroom en beeld. Het scherm heeft geen speakers en kan dus ook geen geluid afspelen. Wel is het scherm gewoon full-hd (1920x1080 pixels). Het scherm heeft een reactietijd van 5 ms, voor mij als gamer niet ideaal maar wel mogelijk. Het heeft een mat scherm met hoge helderheid en is daarom dus zonder problemen af te lezen. Ook bevat de doos een cover, eentje die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld de Apple iPad-cover: volledig magnetisch dus en met aan beide uiteinden een vouwbare rand, waardoor het scherm (leunend op de hoes) zowel rechtop als in studiomodus neergezet kan worden. Het scherm blijft in deze opstelling dan ook goed staan, ik heb hoezen gezien waarbij de magneten veel minder krachtig waren.

Scherm in gebruik
Het display heeft een zwarte plastic bovenrand, met daaronder een aluminium behuizing. Zodra ik het scherm via de usb-c-kabel met een laptop verbind, wordt het scherm van mijn laptop dubbel weergegeven. Vervolgens kan ik via de scherminstellingen van mijn laptop het draagbare scherm als tweede scherm instellen. Zodoende kan ik zonder moeite mijn vensters slepen naar het draagbare scherm. Tot dusverre heb ik hierbij nog geen input lag gehad. Alles werkt zonder vertraging en wordt helder weggegeven. Wel is het zo dat ik verder niets kan aanpassen op het scherm zelf. De helderheid blijft hetzelfde, de resolutie en slaapstand ook. Er zit maar één knop op, dat is de aan-uitknop. Een voordeel in gebruik is natuurlijk dat er niets opgeladen hoeft te worden. In hoeverre het de stroomvoorziening van mijn laptop leeg slurpt, heb ik nog niet getest. Wel denk ik dat de accuduur aanzienlijk minder zal worden als je apparaat niet op de netstroom aangesloten staat.

Is dit voor de gemiddelde consument?
De cover (tevens de standaard) kan over het scherm uitgerold worden, waardoor er geen krassen op het scherm ontstaan tijdens bijvoorbeeld het vervoeren in een tas. Wel is het wat mij betreft een nadeel dat er alleen een usb-c-ingang aanwezig is om het scherm mee aan te sluiten. Ik heb zelf namelijk een Acer-laptop zonder usb-c-ingang, maar dit is wel gemakkelijk op te lossen met een verloopstekker. Mede dankzij de mobiliteit van het apparaat en het snelle verbinding maken met een ander apparaat, denk ik dat dit een zeer geschikt scherm is voor bijvoorbeeld het tonen van presentaties tijdens een vergadering, video/fotobewerking of andere taken waarbij je niet steeds wil wisselen tussen vensters.

Conclusie
Het is een prima apparaat voor degene die dit nodig gaat hebben. Het scherm is gemakkelijk mee te nemen, beschermt het beeldscherm optimaal en geeft alles op een goede manier weer. Wel scoort deze monitor wat mij betreft de volgende minpunten: het niet kunnen aanpassen van de instellingen van het scherm en er is alleen een usb-c-aansluiting beschikbaar. Iets met steeds dunner wordende apparaten? Misschien moet ik zelf gewoon overstappen naar een nieuwe laptop..

Prijs en beschikbaarheid
De display is sinds mei 2018 verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van € 199,-.

Product: AOC  I1601FWUX

4 sterren

Pluspunten:

+ makkelijk onderweg mee te nemen
+ geen vertraging in de overdracht
+ helder display met hoge resolutie

Minpunten:
- alleen usb-c-aansluiting
- geen verdere opties beschikbaar