Externe SSD’s waren vooralsnog snel, maar niet supersnel. Samsung brengt daar dankzij Thunderbolt 3 verandering in met de X5.

Aad Munsterman

X5 Dynamic3

thunderbolt
De interne snelheid van SSD’s wordt steeds hoger. Voor externe SSD’s is de usb-poort echter een bottleneck, want daarmee kan niet de maximaal haalbare overdrachtssnelheid (transfersnelheid) gehaald worden. Thunderbolt 3 is een oplossing waarbij zeer hoge transfersnelheden mogelijk zijn van enkele GB’s per seconde en er dus geen bottleneck meer is voor de snelle externe SSD-drives.

Samsung heeft daarom de nieuwe externe SSD X5 uitgebracht die is uitgerust met Thunderbolt 3. Je hebt echter alleen wat aan deze X5 als je pc, Mac of smartphone ook voorzien is van een Thunderbolt 3-poort: de X5 is namelijk niet backwards-compatible met het usb-protocol. Bij Thunderbolt 3-aansluitingen en -connectoren wordt een bliksemschicht afgebeeld.

X5 1

Ontwerp en specs

De X5 heeft een gestroomlijnd ontwerp (denk dakkoffer) om de snelheid tot uiting te laten komen. De afmetingen zijn 12 x 6 x 2 centimeter, hij weegt 150 gram en heeft een behuizing van magnesium. Samsung heeft veel aandacht besteed aan beheersen van de temperatuur die deze nvme-SSD ontwikkelt: dankzij efficiënte warmteafvoer wordt hij niet warmer dan 45 graden. De X5 kan verder tot 2 meter vallen zonder schade op te lopen.

In technisch opzicht lijkt hij veel op de 970 EVO die we hebben getest voor PC-Active 301. De X5 maakt gebruik van de laatste Samsung 3-bit MLC V-NAND-technologie waarbij sequentiële transfersnelheden mogelijk zijn tot 2800 MB/s voor lezen en tot 2300 MB/s voor schrijven. Vergelijk je dit met externe SSD’s die gekoppeld zijn via usb 3.1, dan is dat circa 5 keer sneller. Ook in onze tests kwam hij tot soortgelijke prestaties. Standaard is AES 256-bit hardwareversleuteling aanwezig die optioneel te activeren is en dan werkt met een wachtwoord. De X5 heeft een garantieperiode van 3 jaar en is leverbaar met opslagcapaciteiten van 500 GB, 1 en 2 TB. Bij bijna alle nieuwe high-end SSD’s schrik je van de hoge adviesprijzen, inmiddels liggen de verkoopprijzen al lager…

PCA sterren 5 302Product: Samsung X5 Thunderbolt 3 Portable SSD
 
5 sterren

Prijs: 500 GB (€ 410,-), 1 TB (€ 720,-) en 2 TB (€ 1430,-)
Pluspunten:
* supersnel voor externe SSDsupersnel voor externe SSD
Minpunten:
* supersnel voor externe SSD