Veel mensen maken foto’s met hun telefoon. Wil je echter met veel meer functionaliteit, superieure beeldkwaliteit, een niet te omvangrijke camera en dito lenzen op pad? Sony heeft een reeks pocketcamera’s die aan dat profiel voldoen.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

De productnaam is DSC-RX100 waarvan het zesde model nu het levenslicht heeft gezien. Sony geeft met elk nieuw model aan naar de gebruikers te hebben geluisterd. In vergelijking met de M5 is de optische zoom uitgebreid van 4x naar 8x. Dit gaat iets ten koste van de lichtsterkte, maar 2.8 in plaats van 1.8 is nog steeds prima.

De camera is zeer compact en past dus zo in je broekzak en weegt slechts 300 gram. Alle mogelijkheden die grote SLR-camera’s bezitten, zijn ook op deze kleine telg aanwezig, inclusief de Auto-functie. Er wordt gebruikgemaakt van een Zeiss-lens in combinatie met een 20 Mps 1inch-sensor en een BIONZ X-processor. Dit zorgt voor verbluffend goede foto’s (JPG en/of RAW) en HD/4K film (AVCHD en XAVC) met slow-motion opties.

Opvallend zijn de snelheid van scherpstellen, het heldere kantelbare scherm met de one-touch scherpstelmogelijkheid en de hoge-resolutie viewfinder, zodat ook in fel zonlicht je compositie helder te zien is. En niet te vergeten de beeldstabilisatie, die bij de verlengde zoom zeer welkom is. Je telefoon is met de Play Memories-app, via wifi, de afstandsbediening. Via bluetooth worden desgewenst de gps-coördinaten overgedragen en aan je foto’s toegevoegd.

Samengevat: een mooi stukje innovatie en een allemansvriend met hoge kwaliteit, maar door de hoge prijs wel een halve ster minder.

.

PCA sterren 4 5 302Product: Sony DSC-RX100M6

4 en half sterren

Adviesprijs: € 1299,-

Pluspunten:
* zeer uitgebreide functionaliteit
* fantastische beelden
Minpunten:
* accuduur
* tweede accu aanbevolen