Sony belooft met de soundbar HT-ZF9 dat je Dolby Atmos-bioscoopgeluid in je woonkamer ervaart.

Aad Munsterman

Bij Dolby Atmos wordt het geluid door het afspeelapparaat aangepast aan het soort speakers en de plaatsing in de ruimte. Het geluid lijkt van alle kanten te komen, waardoor er voor de luisteraar geen luidsprekers of kanalen meer hoorbaar zijn en je je binnen de getoonde scene/actie waant.

De Sony-soundbar HT-ZF9 is getest in combinatie met een set SA-Z9R achterluidsprekers. De 3.1-soundbar is exact een meter lang, voorzien van drie naar voren gerichte luidsprekers en een draadloos gekoppelde woofer. De optionele draadloze achterluidsprekers maken er een 5.1-systeem van. De soundbar biedt een scala aan aansluitingen en een Vertical Surround Engine voor het genereren van het Dolby Atmos en DTS-X geluid. Ook ingebouwd zijn wifi, bluetooth, DLNA, Chromecast en Spotify Connect.

Omdat het geluid rondstraalt in de kamer, hoor je wel geluid op een bepaalde positie maar kun je het niet koppelen aan de geluidsbron. Het is een bijzonder realistische ervaring die met Dolby Atmos bereikt wordt. Ook andere surround-geluidsstromen worden prima weergeven. Het geluid is zowel handmatig als via voorgeprogrammeerde instellingen zoals nieuws, sport, cinema en game in te stellen. Spraak komt helder en natuurlijk over en muziek wordt, zelfs bij lage volumes, met een volledig frequentiebereik weergegeven. Je kunt met deze soundbar je hifi-versterker en zuil-luidsprekers de deur uitdoen.

PCA sterren 5 302Product: Sony soundbar HT-ZF9 met SA-Z9R achterluidsprekers

5 sterren

Adviesprijs: HT-ZF9 soundbar € 800,-, SA-Z9R Achter-luidsprekers € 300,-

Pluspunten:
* eenvoudig aan te sluiten
* alles draadloos
* uitstekende geluidskwaliteit met brede ondersteuning surround-technieken
Minpunten:
* hoge prijs
* geen HDMI-kabel meegeleverd