Philips heeft met de 272B8QJEB/00 een nieuwe 27-inch monitor met qhd-resolutie en een ips-paneel uitgebracht.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

De Philips 272B8QJEB/00 QHD-monitor heeft een resolutie van 2560x1440 pixels en is ideaal voor computergebruik. Bij een 4K-scherm (3840x2160 pixels) wordt de weergave van de iconen wel erg klein en ben je geneigd de vergroting op 125% te zetten, waarbij de beeldkwaliteit kan terugvallen. Bij een 27inch-QHD-scherm zijn de pictogrammen en tekst precies groot genoeg, zodat je een optimaal werkblad ter beschikking hebt. Deze monitor heeft een IPS-scherm met een brede 178°-kijkhoek en dat gekalibreerd wordt aangeleverd voor een accurate kleurweergave.

Qua aansluitmogelijkheden vind je VGA, DVI-D, HDMI en Displayport; alle kabels worden meegeleverd met uitzondering van de DVI-kabel. Ergonomisch kan het scherm prima worden ingesteld via kantelen, roteren en hoogteverstelling tot zeer laag.

De monitor beschikt over luidsprekers, hoofdtelefoonaansluiting, usb2- en usb3-hub inclusief snelle oplaadfunctie en OnScreen Display menubesturing. Met deze menubesturing zijn naast de standaardinstellingen ook SmartImage settings te activeren, waaronder een blauwfilter via een sneltoets. Voor de gamer is het interessant dat voor een aantal AMD-videokaarten, Adaptive Sync beschikbaar is.

Na een tijdje met dit scherm gewerkt te hebben, ga je snel aan de kwaliteit en werkoppervlakte wennen, waardoor je eigenlijk niet meer zonder kunt. Het is een prima scherm voor algemeen gebruik en met een aantrekkelijke prijs. Het scherm verbruikt bij normaal gebruik circa 34 Watt en ~0,5 Watt in slaapstand.

Product: Philips 272B8QJEB/00 

4 sterren

Adviesprijs: : € 269,-
Pluspunten:
* aantrekkelijke prijs
* heldere en scherpe weergave
Minpunten:
* SmartImage-setting kan de weergave van karakters negatief beïnvloeden
* geen high-end gaming specificaties