Apple biedt met de iPhone Xr de hoogste snelheid, inloggen met je gezicht, een veel betere camera en een groter scherm voor iPhone-gebruikers die niet meer € 1.000,- willen uitgeven aan een iPhone. Maar hoe goed is die iPhone Xr?

Door Bert van Dijk (apple.hcc.nl)

Een iPhone die honderden euro’s goedkoper is dan de iPhone X, sneller is, betere foto’s maakt, een groter scherm met FaceID heeft en een langere accuduur klinkt als een iPhone waar heel veel iPhone-gebruikers naar hebben uitgekeken. De iPhone Xr is met een verkoopprijs van € 859,- precies € 300,- goedkoper dan de iPhone Xs, maar net zo snel qua processor. Als je heel hoge mobiele downloadsnelheden belangrijk vindt, kan dat ook een reden zijn om toch voor de iPhone Xs of Xs Max te kiezen. Alleen die toestellen zijn voorzien van een nieuw modem waarmee Tom’s Guide heeft vastgesteld dat de downloadsnelheden 3x hoger kunnen zijn.

64 GB of 128 GB

Een upgrade die je zeker moet overwegen, is om voor een meerprijs van € 60,- de opslagruimte in de iPhone met 64 GB te verhogen tot 128 GB. De iPhone Xr kun je door de grotere accu en de lagere resolutie bovendien elke keer weer 2,5 uur langer gebruiken dan de iPhone Xs. Verder is het toestel iets lichter, doordat de rand niet van staal maar aluminium is gemaakt.
De iPhone X ben ik het afgelopen jaar door het wat grotere scherm veel vaker gaan gebruiken en de iPad Pro pakte ik daardoor wat minder vaak op. Dit steeds intensievere gebruik van iPhones met wat grotere schermen zie ik bij meer mensen om mij heen. Ik verwacht dan ook dat voor veel gebruikers dat extra grote 6,1 inch scherm van de iPhone Xr veel belangrijker is dan de gebruikte schermtechniek. Het lcd-scherm van de iPhone Xr is zelfs groter dan het scherm van de iPhone 8 Plus en toch gemakkelijker met één hand vast te houden, omdat de buiten afmetingen kleiner zijn.

€ 300,- meer voor een OLED-scherm?
Ten opzichte van de veel duurdere iPhone Xs en Xs Max heeft Apple vooral bespaard op het OLED-scherm en de extra 2x zoomlens. Andere verschillen zijn het werkgeheugen (3 GB in plaats van 4 GB) en 3D Touch (voor extra functies via hard drukken op het scherm). Als gebruiker van een iPhone X met OLED en een 11inch iPad Pro met een lcd-scherm merk ik in het dagelijks gebruik eigenlijk niet zo heel veel verschil tussen die twee schermtechnieken. Pas als je er goed op let en ze naast elkaar houdt, zie je dat bij OLED het contrast beter is en zwart helemaal zwart is. Bijkomend voordeel van een lcd-scherm is dat je bij reparatie een stuk goedkoper uit bent dan bij een OLED-scherm.
Opvallend is verder nog dat het grote 6,1inch scherm met een schermresolutie van 1792 x 828 pixels net geen full HD haalt, dat immers een resolutie heeft van 1920 x 1080 pixels. Met 326 pixels per inch is het qua scherpte echter vergelijkbaar met de iPhone 8. Ook als je goed kijkt, zie je de individuele pixels niet bij de iPhone Xr en de kleuren zijn erg natuurgetrouw.

Haptic Touch
Bijzonder voor een lcd-scherm zijn ook de dunnere randen die nog wel iets dikker zijn dan de rand bij de iPhone X en Xs. Omdat lcd-schermen minder buigbaar zijn, is dit best een knappe prestatie. Om dit voor elkaar te krijgen, moest Apple echter de weinig gebruikte '3D touch'-functie, waarbij je stevig op het scherm drukt, vervangen door de 'Haptic Touch-functie. Eigenlijk vind ik het iets langer vasthouden van het scherm bij Haptic Touch om extra functies te krijgen helemaal niet zo erg, omdat ik dat al gewend ben op de iPad. Zoals het nu werkt op de iPhone Xr, kun je het beste vergelijken met de werking van het trackpad op een Macbook. Haptic Touch kun je nu alleen gebruiken bij de zaklamp en cameraknop in het startscherm en in het snelmenu, maar niet bij de gewone app-iconen omdat die iconen gaan trillen bij lang vasthouden. Apple heeft echter al wel aangegeven dat ze de mogelijkheden van Haptic Touch in de toekomst verder wil gaan uitbreiden.
Het scherm van de iPhone Xr simuleert net als de, iPad Pro, iPhone 8 en 8 plus de weergave van HDR. Je ziet wel een mooiere weergave van voor HDR aangepaste apps, foto’s en video’s maar de weergave is wel minder goed dan op de OLED schermen van de iPhone X, Xs en Xs Max. Een ander verschil is dat het gebruikte glas van het scherm iets gevoeliger is voor krassen dan de iPhone Xs. Het is dus wel verstandig om een glazen screenprotector te bevestigen op het scherm van je iPhone Xr.

Mooiere portretten bij weinig licht
Heel mooi is dat de voor- en achtercamera’s op de iPhone Xr vrijwel net zo goed zijn als op de iPhone Xs en Xs Max. Het grootste verschil is dat aan de achterkant de tweede (zoom)lens ontbreekt. Maar er is wel optische beeldstabilisatie en de lichte en donkere delen van je foto’s bevatten door smart-HDR nog meer details. Dankzij de grotere sensor kun je betere foto’s maken bij weinig licht en van portretfoto’s kan de iPhone Xr (alleen bij personen) met softwarematige intelligentie achteraf de achtergrond vervagen. Meerdere reviewers geven zelfs aan dat dit bij onvoldoende licht beter werkt dan bij de duurdere iPhone Xs en Xs Max!

Leverbaar in zes kleuren
De iPhone Xr kun je in zes kleuren kopen. De kleuren zijn in zeven lagen opgebracht en ogen veel dieper en mooier dan het felgekleurde plastic omhulsel van de 5c-toestellen van enkele jaren geleden. Door die mooie diepe kleuren zie je nu langzaam steeds meer doorzichtige hoesjes verschijnen voor de iPhone Xr. Omdat de achterkant van de iPhone Xr ook van glas is gemaakt, is een goed hoesje erg belangrijk om dure reparaties te voorkomen.

Conclusie
De iPhone Xr is gemaakt voor prijsbewuste kopers die niet willen inleveren op snelheid. De iPhone Xr heeft mede door het grote 6,1inch scherm en de belangrijkste nieuwe functies van de iPhone Xs alles in zich om een grote verkoophit te worden. Het is de iPhone met de beste prijs-kwaliteitsverhouding van de laatste jaren. Daardoor gaat de iPhone Xr waarschijnlijk het verkoopsucces van de iPhone 6 evenaren en zullen de fabrikanten van de duurste Android-toestellen dat wellicht in hun verkopen gaan merken omdat de afschrijvingskosten van iPhones (veel) gunstiger zijn.

Livedemo iPhone Xr
In november geeft HCC!apple de volgende korte livedemonstratie over de iPhone Xr:
● Maandag 5 november Houten 5 nov 21:30 u na de presentatie over de hack bij de websites van HCC en een Apple-inloop. Onderdoor 158 (naast station Houten)
● Vrijdag 16 november Den Bosch 14:00 u in combinatie met “Zo haal je alles uit iOS 12” Helftheuvelpassage 115
● Maandag 19 november Amersfoort 20:00 u. in combinatie met “Zo haal je alles uit iOS 12’ Schuilenburgerweg 2
● Woensdag 28 november Amstelveen 20:15 u. Orion 3 in combinatie met info over MacOS Mojave en Apple-inloop. Het wijkcentrum is bereikbaar via sneltram 51 en buslijn 174.

Meer informatie over Apple-bijeenkomsten en elke maand iPhone- & iPad-tips via apple.hcc.nl
Gratis ebook bij maandelijkse iPhone & iPad tiplijst