Van de populaire DS-serie van Synology-NAS’sen vind je hier de review van de DS918+.

Aad Munsterman

Bij de Synology DS918+ staat DS voor Disk Storage, het cijfer 9 voor het maximaal aantal schijven dat wordt ondersteund, 18 voor het modeljaar en de + voor high-end. Deze unit beschikt over vier schijfsleuven met vele RAID-opties en is uitgerust met twee NVMe M.2-sloten voor toevoeging als SSD-cache (read en write), om de doorvoer van data van en naar de werkstations te versnellen. Met de optionele DX517 kunnen tot vijf extra schijven en zoals gezegd dus een totaal van negen schijven, gekoppeld worden. Met schijven van 12 TB is de maximumcapaciteit bruto dus 108 TB. Met de gunstig geprijsde en populaire 4TB-schijf kom je met alleen de basisunit bruto op 16 TB en netto op circa 12 TB, voor velen ruim voldoende.

f DS918 frontDe krachtige AES-NI-engine voor hardwarematige versleuteling, biedt AES 256-bit versleutelde bestandsoverdracht. Daarnaast kan de DS918+ maximaal twee kanalen met 4K H.265-/H.264-video's tegelijk transcoderen (het tijdens de bestandsoverdracht omzetten van video naar een ander formaat, zoals MP4). Hij is verder voorzien van een 64bit quadcore CPU van 1,5/2.3 GHz, 4GB DD3L (max. 8GB) en voor de koppeling met het netwerk zijn twee load-sharing LAN-poorten van 1Gbps beschikbaar. Verder beschikt hij over twee usb3.0-poorten en een eSATA-poort.

Het besturingssysteem DSM biedt standaard aanwezige en veel optioneel installeerbare pakketten. De zwaardere pakketten zijn niet geschikt voor kleinere NAS-systemen, omdat die verwerkingskracht en geheugen tekortkomen. De DS918+ kan echter alles aan, waaronder het virtualiseren van besturingssystemen zoals met Dockers, VMware, Citrix en de KA-toepassingen. Voor de consument zijn de multimedia-apps Photo-, Audio- en Video Station populair, evenals de privé Cloud-app. Al je data wereldwijd beschikbaar en in eigen beheer!

Bij het testen van de DS918+ met 4x 4TB HD, inclusief twee Samsung 970 EVO SSD’s, werden transportsnelheden gehaald van rond de 115MB/sec. Dat wil zeggen dat de 1Gbps-lijnsnelheid over ethernet gehaald wordt en dat bij verdere verhoging van de doorvoersnelheid van de DS, dit een bottleneck zal worden. Tijdens het testen was het stroomverbruik zo’n 30 watt, in slaapstand is dat 12 watt.

Samenvattend: de DS918+ is een NAS met een ultieme snelheid en set aan mogelijkheden, die naast kleine en middelgrote bedrijven, ook de doorgewinterde NAS/computergebruiker bij uitstek zal aanspreken.

PCA sterren 4 5 301Product: Synology DS918+ (www.synology.com/nl-nl)

4 en half sterren

Prijs: € 450,-  (exclusief HD's)
Pluspunten:
* krachtig en zeer snel
* veelzijdig, alle pakketten draaien op dit systeem
Minpunten:
* bij meerdere virtualisaties max. geheugen 8GB