Oude videobestanden, video’s van specifieke apparaten: redenen genoeg waarom je af en toe een videobestand wilt converteren naar een ander formaat.

Door: Dennis Gandasoebrata

HandBrake is een gratis programma dat videobestanden naar een veelvoud aan andere formaten omzet. Zolang het bronbestand niet is beschermd met een vorm van kopieerbeveiliging, is de kans groot dat je het kunt bewaren in een ander formaat. Handig zijn de voorgeconfigureerde ‘presets’: op basis van een profiel kun je de conversie uitvoeren. Bijvoorbeeld als je de video geschikt wilt maken voor het afspelen op Apple TV, of op een Android-tablet. Je kunt ook een bestaand profiel als uitgangspunt nemen en zelf nog specifieke instellingen aanpassen.

handbrakeOptimalisatie
Naast de eigenlijke conversie, biedt HandBrake ook de mogelijkheid om filters toe te passen op het bronbestand. Zo kun je de video bijvoorbeeld ‘croppen’ en hiermee een ander formaat geven, of juist opschalen voor een grotere weergave. Ook vinden we eenvoudige optimalisatiefilters terug – zoals ‘Denoise’ – waarmee je de ruis kunt terugbrengen. Je kunt werken met batches, waarbij je een aantal video’s in een wachtrij plaatst en hiermee in één keer omzet.


Product: HandBrake (https://handbrake.fr)

4 sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* ondersteuning van verschillende videoformaten
* batch-conversie
* (elementaire) optimalisatie van bronmateriaal
Minpunten:
* kan niet overweg met kopieerbeveiliging