Het register vormt de centrale instellingendatabase van Windows. Het is daarom een belangrijke locatie om gegevens te veranderen of in te zien, en in PC-Active lees je regelmatig over manieren om verantwoord met het register te werken.

Door: Dennis Gandasoebrata

Ben je een wachtwoord voor een programma verloren, dan is de kans groot dat je die in het register kunt achterhalen. Wachtwoorden worden doorgaans wel versleuteld in het register opgeslagen, en dan komt het gratis EncryptedRegView goed van pas. Dit programma weet de meeste versleutelde registergegevens naadloos te ontcijferen. Het programma vraagt voorafgaand aan de scan welk register je wilt doorzoeken, en met welke rechten dit moet gebeuren. De standaardopties voldoen meestal. In de bovenste helft van het venster vind je de sleutels die succesvol zijn ontcijferd. Ben je nog niet tevreden met de zoekresultaten, probeer EncryptedRegView dan uit te voeren met verhoogde rechten. De optie hiervoor vind je ook in het instellingenvenster.

encryptedregviewOok extern
Handig aan EncryptedRegView is de mogelijkheid om ook externe register te scannen, bijvoorbeeld afkomstig van een andere computer. Je kiest daarbij voor de optie Scan the Registry of external drive en wijst hierna de registerlocatie aan.

 

Product: EncryptedRegView (www.nirsoft.net/utils/encrypted_registry_view.html)

4 sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* grondig het register doorzoeken via eenvoudige opzet
* mogelijkheid tot controleren externe registerse
Minpunten:
* niet alle wachtwoorden kunnen worden ontcijferd