Ben je met de Devolo Wifi Outdoor-adapter aan het juiste adres voor goede wifi buitenshuis?

Aad Munsterman

Zeker in de zomer wil je in de tuin een goede en stabiele wifiverbinding hebben, bijvoorbeeld om een film of ‘Uitzending gemist’ op je laptop, tablet of smartphone te bekijken. En dat wil je zien zonder haperingen, maar helaas valt het wifisignaal in de tuin vaak al vrij snel weg. De nieuwe Devolo WiFi Outdoor moet dit probleem oplossen. Wat als eerste opvalt en ook wel logisch is, is dat het apparaat bestand is tegen zowel stof en vuil, als water en zware regenbuien (conform IP65). Verder heeft het een kabel van 4,8 meter en maakt gebruik van versleuteling, zowel tussen de adapters als via wifi. Het vermogensverbruik is 4,4 watt in actieve toestand, 1 watt in stand-by. PC-Active voelde dit apparaat eens stevig aan de tand.

Configuratie Powerline OutdoorBij de Devolo dLAN WiFi Outdoor-adapter loopt het datatransport over het 230V-net. Dat betekent dus wel dat er buiten een stopcontact aanwezig moet zijn. Deze adapter is uitgevoerd met de Wireless N-standaard via de 2,4GHz-band (max. 300 Mbps, tussen de adapters is dit max. 500 Mbps). De powerline-adapter aan de kant van de router kan elke adapter zijn die tussen de 200-1200Mbps levert, van Devolo of van andere fabrikanten. De Outdoor-adapter is los leverbaar, maar ook als kit met een indoor-adapter, als je nog geen powerline-adapter aan de router hebt aangesloten. De gratis beheertool Devolo Cockpit (voor Windows, Mac en Linux en als app voor iOS en Android) biedt een aantal statusindicaties, zoals de behaalde snelheid van de adapters. Ook kun je er veel mee instellen, bijvoorbeeld voor gasttoegang, kinderbeveiliging en het overnemen van wifigegevens.

De installatie is simpel, mede dankzij de snelle-installatiegids. Sluit een Devolo Powerline-adapter aan via een ethernetkabel op de router en stop de tweede adapter in een beschikbaar stopcontact. Vervolgens kan de WiFi Outdoor-adapter in elk buitenstopcontact worden gestoken, waar het apparaat een nieuwe wifihotspot creëert. Voor optimaal resultaat moeten de adapters direct aangesloten zijn op een wandcontactdoos.

We meten de volgende testresultaten: tussen de adapters meten we zonder randaarde rond de 200 Mbps en met randaarde rond de 300 Mbps, via wifi naar internet van 40 tot 50 Mbps. Al met al voldoende snelheid om van alles naar je apparaat te streamen en andere diensten te gebruiken.

Conclusie: een goede powerline-aanvulling om wifinetwerkproblemen in de tuin te elimineren. Een filmpje of sportwedstrijd kijken in de hangmat is geen probleem meer!

 

Product: Devolo WiFi Outdoor Powerline

4 sterren

Prijs: € 169,90, met dLAN 550 netwerkkit € 229,90

Pluspunten:
* eenvoudige installatie
* goede prestaties
Minpunten:
* prijs