Met de nieuwe 970 EVO en PRO brengt Samsung twee nieuwe SSD’s op de markt, lees hier de review.

Aad Munsterman

Samsung heeft een update uitgebracht van de NVMe M.2-SSD's: de 970 EVO en PRO. Dit type SSD past alleen in systemen die over een M.2-slot beschikken, die je terugvindt in computers en NAS’sen van de laatste jaren. Kijk in de systeemspecificaties van je systeem om te bepalen of dit type SSD door jouw systeem wordt ondersteund.

NVMe staat voor Non Volatile Memory Express, een open specificatie voor apparatuur met toegang tot ‘niet-vluchtig’ geheugen dat gekoppeld is aan een PCI Express-bus. Deze bus maakt parallelle verwerking mogelijk van data van SSD’s, met als gevolg een veel hogere transfersnelheid dan de standaard 2,5inch-SSD’s (SATA-600, 6Gbps) die in een slot van een harddisk passen. Voor SATA-600 SSD’s werd de maximale bussnelheid gehaald, dus kwam er een technisch andere busstructuur om de veel hogere SSD-snelheden te kunnen gebruiken.

Nieuw SSD 2Samsung komt regelmatig met productupdates/verbeteringen, enerzijds om het productieproces te optimaliseren en anderzijds om de specificaties te verbeteren. Nu wordt een nieuwe Phoenix-controller geïntroduceerd in combinatie met een vernieuwde chiptechnologie. Resultaat is een snellere verwerking van de data en verbeterde levensduur van de SSD. Ook is de koeling van de kaart geoptimaliseerd, waardoor de temperatuur minder snel stijgt. De PRO-versies hebben andere en snellere NAND-chips dan die van de EVO-series. Bij de EVO’s wordt dit deels gecorrigeerd door een grotere cache te gebruiken. Daarnaast ligt de TBW (Total Bytes Written) van de PRO op het dubbele van de EVO en dat heeft positieve invloed op de levensduur.

970 evo and pro
Moet je nu je systeem vervangen door een systeem met een NVMe M.2-slot? De prestatiewinst bij vervanging van een ‘gewone’ harde schijf door een SSD is vele malen groter dan bij een SSD-vervanging door een NVMe M.2-SSD. Wel zullen de prestaties merkbaar beter zijn bij het verwerken van grote bestanden, bijvoorbeeld bij video, en zal het systeem daadwerkelijk én gevoelsmatig sneller reageren. De laatste tijd dalen de prijzen weer iets, wellicht zijn ze laag genoeg om de overstap te maken.

Al met al geen grote stappen gezet door Samsung, maar wel elke keer verbeteringen om de concurrentie wakker te houden en daar performance-technisch boven te blijven staan.

 

Product: Samsung 970 EVO en PROPCA sterren 5 301
Website: www.samsung.com/nl/ssd/

5 sterren

Prijs: 
EVO: 250 GB (€ 117,-), 500 GB (€ 220,-), 1 TB (€ 430,-) en 2 TB (€ 810,-)
PRO: 512 GB (€ 320,-), 1 TB (€ 600,-)

Pluspunten:
* de snelste SSD’s
* lange levensduur, 5 jaar garantie
Minpunten:
* geen