Qua uiterlijk lijkt de iPad 2018 op zijn voorgangers, dus wij namen een kijkje onder de motorkap welke vernieuwingen deze nieuwe iPad wel heeft.

Bert van Dijk

iPad 9 7 inch Pencil Slider 32718
De iPad wordt steeds sneller, goedkoper en veelzijdiger. Het uiterlijk van de nieuwe iPad 2018 is zoals we dat eigenlijk al jaren van de iPad gewend zijn. De vernieuwingen zitten vooral aan de binnenkant en in de software. Door de steeds lagere prijs, hoge kwaliteit, de lange levensduur en ondersteuning met upgrades is er eigenlijk steeds minder serieuze concurrentie voor de iPad. De iPad is voor een aantal mensen ook een alternatief geworden voor een notebook. Nu je met iOS 11 op een iPad namelijk in meerdere apps tegelijk kunt werken, hebben steeds meer mensen geen aparte laptop meer nodig.


Op de 6e generatie iPad werkt de Apple Pencil
nu net zo goed als bij de vorige iPad Pro
iPad 1

Nieuwe techniek in een oud jasje
De iPad 2018 bevat net als de succesvolle iPhone SE veel nieuwe techniek in een vertrouwde buitenkant die sinds de iPad Air uit 2013 niet meer veranderd is. Nieuw is wel dat je nu voor het eerst ook kunt kiezen voor een nieuwe (koper)gouden kleur. Om de iPad zo goedkoop mogelijk aan te bieden, is de TouchID wat minder snel en zijn de lagen van het scherm niet met elkaar verlijmd. Hierdoor is de reparatie goedkoper, maar spiegelt het scherm meer en liggen de beelden ook wat dieper. Bij tekenen met de Apple Pencil merk je dit meer dan bij gewoon schrijven en maakt de pencil wat meer geluid op het scherm. Bij de de witgerande modellen valt de donkere streep rond het scherm het duidelijkst op.

Sneller
Van binnen heeft de iPad nu net als de iPhone 7 een snelle zuinige A10 Fusion Processor en kun je de iPad met je stem bedienen als die niet opgeladen wordt. De iPad 2018 is nu zelfs sneller dan de vorige iPad Pro. Bij zwaardere spellen, videobewerking en Augmented Reality-apps waarbij je een combinatie ziet van een camera- en computerbeeld, merk je duidelijk dat de processor 40% sneller is geworden.

iPad 2 2

De iPad 2018 is zelfs flink sneller dan de vorige iPad Pro (Bron: Ars Technica)

Naast het opslaggeheugen van minimaal 32 GB heeft de iPad 2018 een werkgeheugen van 2 GB, dat is (maar) de helft van de iPad Pro. Daardoor kun je nog wel met twee schermen naast elkaar werken, maar niet tegelijk in een derde scherm. Zo’n derde scherm krijg je door een app vanuit de dock op de scheidingslijn van de apps los te laten. De bovenliggende app kun je gemakkelijk naar de zijkant wegvegen om in de twee onderliggende apps te werken. Met een veeg vanaf de zijkant kun je dan snel weer die derde app terugschuiven boven de twee andere apps.

De mobiele internet LTE- versie ondersteunt nu een twee keer hogere snelheid. De resolutie van de camera is niet verbeterd, je filmt maximaal in full hd en is er geen flits. Veel mensen zullen hier geen problemen mee hebben, omdat ze de iPad toch te groot vinden voor fotograferen en filmen. Als je vaak met video contact opneemt met anderen, zul je het wel jammer vinden dat de camera aan de voorkant maar 1,2 megapixel heeft. Wel is de scherpstelling verbeterd en zie je bij weinig licht wat minder ruis.

Beste accessoires
De iPad 2018 heeft geen zijaansluiting voor de speciale Smart keyboards (slimme toetsenborden). Omdat Apple deze voor € 179 voor de iPad Pro verkoopt, is dit eigenlijk wel logisch. Losse of afneembare Bluetooth-toetsenborden zijn veel goedkoper en maken je iPad niet dikker of zwaarder. Aanraders zijn onder andere toetsenborden van Logitech en Apple’s eigen Magic Keyboard.
iPad 9 7 inch split screen 32718

Als je tekenen leuk vindt of graag met de hand notities maakt, is de Apple Pencil het beste accessoire voor de iPad 2018 die je nu voor € 99 bij Apple kunt kopen. Die pencil zit vol met sensoren, zodat je door de pen schuin te houden en hard of zacht te drukken, snel dikke en dunne lijnen kunt maken. Erg comfortabel is dat je bij het gebruik van de pencil rustig je hand op het scherm kunt laten rusten. Heel handig is het feit dat je door twee keer te tikken met de Apple Pencil in het inlogscherm, je niet meer hoeft in te inloggen en direct in een nieuwe notitie kunt schrijven.
Grappig is dat je met de Apple Pencil ook een vel papier op het scherm kunt overtrekken.  Verder werkt Apple Pencil nu in de eigen gratis Office-programma’s, Pages (tekstverwerking), Numbers (spreadsheet) en Keynote (presentaties) en kun je teksten markeren, ondertekenen en notities maken. Met de nieuwe smart annotatiefunctie bewegen je notities en markeringen mee na het invoegen van nieuwe tekst of een afbeelding.

Top 10 apps voor de iPad 2018 en Apple Pencil

 • Affinity Photo: Goedkope professionele fotobewerking á la Adobe Photoshop (€ 21,99). iPad 5 2
  De werking van de app komt nagenoeg overeen met de desktopversie voor Windows en Mac voor € 49,99). Najaar 2018 start HCC!apple met een Affinity Photo iPad cursus. Meer weten? Vul formulier in op apple.hcc.nl
 • Lumafusion: professionele videomontage met meerdere kanalen (€ 21,99).
 • Procreate: de beste app voor digitaal tekenen en schilderen (€ 10,99).
 • Paper von Fifty Three: gemakkelijke gratis schets-app.
 • MyScript Nebo: een must have app die je geschreven tekst omzet in getypte tekst (€ 6,99). Eigenlijk zou Apple deze functie ook in de eigen apps moeten ondersteunen.
 • Notability: voor onder andere notities maken tijdens opnemen geluid en ondersteuning sleepfunctie bestanden, tekst en afbeeldingen (€ 10,99).
 • PDF Viewer: doet gratis meer met pdf’s (tekst zoeken, invullen, ondertekenen, arceren, pagina’s verplaatsen, verwijderen en toevoegen). De meeste mogelijkheden heb je in PDF Expert na een in-app aankoop van € 10,99 zoals invoegen tekst in bijpassend lettertype in bestaande pdf.
 • Pages: gratis tekstverwerkingsapp van Apple waarmee je nu ook op de iPad e-books kunt maken met afbeeldingen en filmpjes. Ondersteunt nu ook Smart Annotation waarmee je notities flexibel meebewegen als je tekst of afbeeldingen invoegt.
 • Swift playground: gratis spelenderwijs leren programmeren. Zie de artikelen in deze PC- Active en de vorige (PC-Active 299).
 • Astropad Standard: maakt voor € 32,99 een tekentablet van je iPad voor heel veel programma’s op je Mac. Met de Duet Display-app kun je voor € 10,99 je iPad gebruiken als een tweede scherm voor je Mac en Windows-computer. Met een in-app aankoop van € 21,99 kun je de app ook als tekentablet gebruiken. Voor dit doel is Astropad nog wel iets beter.

iPad 6

Voor een paar tientjes + Apple Pencil is de iPad 2018 nu ook een tekentablet voor je Mac

Goedkope alternatieven voor Apple Pencil
Voor zo’n € 50,- brengt Logitech deze zomer speciaal voor het onderwijs de Logitech Crayon uit, die alleen met de iPad 2018 werkt. Het dopje van die pencil kun je niet kwijtraken en omdat de Crayon niet rond is, rolt die niet gemakkelijk weg. En in een klas is het koppelen via een knopje op de Crayon gemakkelijker dan bij de Apple Pencil die je aan de iPad koppelt via de Lightning-oplaadpoort. 

iPad 3Hopelijk is deze niet-drukgevoelige Crayon straks ook te koop voor elke bezitter van een iPad 2018. Ben je niet zo’n tekenaar of heb je een andere iPad, probeer dan eerst eens de voordelige Adonit Jot Mini stylus die je bij amazon.de al kunt kopen voor ongeveer € 10,-.De Logitech Crayon is een goedkope onderwijs-pencil die alleen met de iPad 2018 werkt

iPad 4 2
Kan de iPad nog beter?
Voor het onderwijs heeft Apple een app aangekondigd waarmee meerdere kinderen gebruik kunnen maken van dezelfde iPad. Hopelijk wordt zoiets ook snel mogelijk voor gebruik in families. Verder introduceerde Apple voor het onderwijs 200 GB gratis online opslagruimte. Dat is heel wat meer dan de 5 GB die alle andere gebruikers krijgen voor al hun Apple-apparaten. Het wordt tijd dat Apple je wat meer opslagruimte gaat geven als je meer Apple-apparaten hebt.

Ook de hoesjes van Apple vallen nog wat tegen. Ze zijn relatief duur, beschermen meestal alleen de voorkant en hebben geen opbergmogelijkheid voor de Apple Pencil. Voor het onderwijs liet Apple een stevige hoes van Logitech zien met toetsenbord en opbergruimte voor een Pencil. Omdat de iPad van buiten gelijk is aan de iPad Air 1 en iPad 2017, kun je kiezen uit heel veel goedkope hoesjes die ook de achterkant goed beschermen.

Upgraden naar de iPad 2018?
Heb je een iPad Air of een nog oudere iPad? Dan is de iPad 2018 erg geschikt om goedkoop te upgraden en te profiteren van de vele nieuwe functies van iOS 11. De prijs van de iPad 2018 is zo laag dat die bijna altijd interessanter is dan een refurbished (gerenoveerd) oud model!

Omdat het uiterlijk van de iPad al 5 jaar ongewijzigd is, moet je als koper op marktplaats  oppassen om niet opgelicht te worden. Je kunt zomaar een iPad Air ontvangen in de doos van een nieuwe iPad 2018! Aan de volgende modelnummers achterop de iPad kun je de verschillende iPads herkennen waar iOS 11 nog op draait:

 • A1474 t/m A1476 iPad Air (2013)
 • A1566 en A1557 iPad Air 2 (2014)
 • A1822 en A1823 iPad 2017
 • A1893 en A1954 iPad 2018.

iPad 9 7 inch Apple Pencil support 32718

Vanwege het betere scherm zijn bij een aantrekkelijke prijs het vorige 9,7inch iPad Pro model (modelnr. A1673 t/m A1675) en een iPad Air nog wel te overwegen. Een flink afgeprijsde iPad 2017 kan ook aantrekkelijk zijn als de Apple Pencil voor jou niet belangrijk is. De meeste iPad-apps zijn niet erg zwaar, waardoor je het verschil in snelheid bijna niet zult merken.
Dat de iPad 2018 een minder goed geluid heeft dan de iPad Pro, kun je oplossen met een goede koptelefoon. Voor het prijsverschil kun je straks zelfs Apple’s slimme HomePod-speaker kopen. De iPad mini 4 met 128GB opslag is € 10,- goedkoper, maar geen aanrader omdat die de helft langzamer is dan de iPad 2018.
Als je je iPad veel gaat gebruiken voor tekenen en schilderen of zware videobewerking, is de iPad Pro de beste keus. Ook profiteer je dan van een groter helderder scherm met betere kleuren en minder reflectie. Als dit voor jou belangrijk is, kun je beter nog even wachten met een nieuwe iPad Pro. Eind 2018 wordt er namelijk een nieuwe iPad Pro verwacht met nog smallere schermranden en de FaceID-gezichtsherkenning van de iPhone X.
iPad 9 7 inch AR sensors 32718

 Product: iPad 2018

PCA sterren 4 5 300

Website www.apple.com/nl/ipad-9.7/

4 en half sterren

 
 
Prijs: vanaf € 359,- (wifi), vanaf € 449 (wifi + 4G)
Pluspunten:
* krachtig en goedkoop
* ruim 1 miljoen iPad-apps
* goede Apple Pencil ondersteuning
* lange gebruiksduur
Minpunten:
* scherm spiegelt meer
* beeld meer onder het glas
* langzamere USB en Touch ID.
* stereo alleen in portret-stand