Hoe goed is gratis beveiligingssoftware? Hier vind je de review van Avast Free Antivirus.

Maikel Dijkhuizen

Het kiezen van degelijke beveiligingssoftware is voor velen ieder jaar weer een uitdaging. Welke bedreigingen liggen er op de loer en welk (gratis) internet security-pakket biedt hiervoor de beste bescherming? In totaal worden 9 pakketten getest, daarna vind je het complete artikel zoals dit verscheen in PC-Active 300.

 

Wie op zoek is naar een gratis virusscanner kan Avast Free Antivirus overwegen. AV-TEST gaf dit programma op het gebied van veiligheid de hoogste score en deze aanbieder gooit ook hoge ogen op de punten prestaties en gebruiksvriendelijkheid.

De software bevat maar liefst vier scanmodules. Zo controleer je bijvoorbeeld alleen kritische gebieden of een specifieke map. Fijn is dat Avast gebruikers waarschuwt wanneer een toepassing zich verdacht gedraagt. Verder blokkeert het programma onveilige downloads en e-mailbijlagen. Een aardige functie is dat Avast onveilige netwerkapparaten detecteert. Daarnaast zie je welke verouderde software het systeem bevat en werk je deze programma’s direct bij.

De Tsjechische fabrikant heeft een wachtwoordmanager in de gratis editie geïntegreerd. Er is ook een vpn-functie die je zestig dagen kosteloos kunt gebruiken. Android-gebruikers installeren desgewenst de app Avast Free Mobile Security en voor macOS bestaat er een ander gratis programma van deze aanbieder.

PCA sterren 4 5 300Product: Avast Free Antivirus

4 en half sterren

 
 
Prijs: gratis 
Pluspunten:
* Veel scanmodules
* Hoge scores AV-TEST
* Wachtwoordmanager
Minpunten:
* Verwijzingen naar betaalde versie

AV-TEST-score: bollen 6