Hoe goed is gratis beveiligingssoftware? Hier vind je de review van Sophos Home.

Maikel Dijkhuizen

Het kiezen van degelijke beveiligingssoftware is voor velen ieder jaar weer een uitdaging. Welke bedreigingen liggen er op de loer en welk (gratis) internet security-pakket biedt hiervoor de beste bescherming? In totaal worden 9 pakketten getest, daarna vind je het complete artikel zoals dit verscheen in PC-Active 300.

Sophos Home


Wat betreft veiligheid laat Sophos Home zich lastig meten met andere internet security-pakketten, want deze gratis versie voor consumenten is niet door AV-TEST getest. Sophos richt zich met zijn beveiligingsproducten dan ook met name op de zakelijke it-markt.

Gelukkig kent het Britse bedrijf een goede reputatie. De desktopversie van Sophos Home is erg overzichtelijk, al is de voertaal wel Engels. Je scant de computer eenvoudig op bedreigingen, waarna de software alle bestandslocaties afstruint. Verder blokkeert het programma websites met malware.

Zaken als een snelle scanmodule, firewall, spamfilter en wachtwoordbeheerder hoef je niet te verwachten. Wel is er verassend genoeg een ouderlijk toezicht-module, waarbij je toegang tot ongewenste websites kunt blokkeren. Helaas werken deze blokkades bijvoorbeeld niet voor aanstootgevende websites uit Nederland.

Sinds kort bestaat er ook een betaalde editie van dit beveiligingspakket, waardoor er soms opdringerige meldingen verschijnen. Met één account beveilig je maximaal drie apparaten.


Product: Sophos Home

3 en half sterren

 
 
Prijs: gratis (3 licenties)
Pluspunten:
* Overzichtelijke interface
* Uitstekende Android-app
Minpunten:
* Engelstalig
* Matige ouderlijk toezicht-module

AV-TEST-score: Niet getest