MIDI-keyboards bestaan al ruim veertig jaar, maar dankzij Roli hebben ze enkele jaren geleden een nieuwe dimensie gekregen.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

Die klavierproducent bracht toen de Seaboard Grand Stage uit, met als bijzonderheid dat de toetsen meerdere sensoren bevatten. Daardoor kun je met elke toets apart een variatie in toon, vibrato of aanslag geven, afhankelijk van de plaatsing en/of beweging van je vingers. Roli noemt dat ‘5D-touch-technologie’. Inmiddels zijn er ook kleinere varianten van de Grand Stage (61 toetsen) verschenen en de Roli Seaboard Block is de jongste telg van de familie. Het is een compact en draadloos MIDI-keyboard met 25 toetsen en 5D-touch-technologie.

Je verbindt het keyboard via bluetooth met je smartphone, tablet of computer. De oplaadbare batterij kan ongeveer 10 uur mee en wordt opgeladen via de USB-c-aansluiting. Het toetsengedeelte, dat ‘waveboard’ is gedoopt, heeft rondom zogeheten DNA-contacten. Daarop klik je moeiteloos een extra lightpad of ander type blocks: het is een modulair systeem met magneetkoppelingen. De extra blocks zijn apart aan te schaffen.

Het bespelen van de Seaboard Block kost wel enige oefening, maar het resultaat is geweldig. Vooral niet-pianogerelateerde instrumenten klinken veel natuurlijker. Per toon zijn er vijf vingerbewegingen die effect hebben: de snelheid van de aanslag, de druk, van links naar rechts glijden, van boven naar beneden glijden en de manier van loslaten. Ook het glijden naar andere noten geeft een vloeiend effect. Hiermee heb je dus een expressiepedaal onder elke vinger!

 

Product: Roli Seaboard Block

4 sterren

Prijs: : € 275,- (uitbreidingen: Lightpad: € 215,-; Loopblock: € 80,-; Liveblock: € 75,-; Touchblock: € 75,-)
Pluspunten:
* zeer geschikt om geluiden en ideeën uit te proberen
* draadloos, batterijduur
Minpunten:
* kost nogal wat oefening