Canon heeft sinds kort een nieuwe serie printers met hervulbare inkttanks. We testen de meest uitgebreide versie, de PIXMA G4510.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

De PIXMA G4510 is een compacte hoge volume 4-in-1 printer (printen, scannen, kopiëren en faxen) met een enkelzijdige 20-vels automatische documentinvoer. De communicatie is via LAN, USB of een draadloze verbinding met PC’s, telefoons/tablet en vanuit Internet Cloud-services. Doelstelling is om met dit apparaat lage kosten per pagina te bereiken. Dit wordt gerealiseerd door 4-kleuren inkt (z/c/m/y) mee te leveren voor maximaal 6000 pagina’s zwart/wit of 7000 kleur. De zwarte inkt is pigmentinkt dat een beter contrast geeft bij zowel tekst als fotoprints en een betere houdbaarheid garandeert. De kleureninkt is gebaseerd op zogenoemde dye-inkt.

Bij de installatie moeten eerst de twee los meegeleverde printkoppen voor tekst- en fotoprints worden geïnstalleerd. Hiervoor is een gedetailleerde beschrijving meegeleverd, die stap voor stap moet worden gevolgd. Het vullen van de 4 inkttanks, met een indicator aan de voorzijde van de printer, is een zorgvuldig klusje dat dan zonder morsen kan worden uitgevoerd.  Daarna kan de printer worden aangezet en zal de printer de inkt door de slangetjes voeren richting printkoppen. De vervolgstap is het activeren van de Wifi verbinding, dat simpel verloopt als je WPS tijdelijk op je router activeert. Verbinding zonder router is ook mogelijk via de Wireless Direct of de Access Point-modus.

Canon Pixma G4510 1920x1358 72dpiMet de printer komt een heel scala aan creatieve software en utilities mee. Deze zijn via een Quick-menu te benaderen. Je moet even rustig te tijd nemen om te ontdekken wat ze voor je kunnen betekenen. Niet alle toepassingen worden, op voorhand, geïnstalleerd op de PC. De G4510 is compatibel met Apple AirPrint en werkt samen met de Apple Canon Print app. Voor Android is de printer te gebruiken met de standaard aanwezige Mopria Print Service app. Printen vanuit services die in de Cloud aanwezig zijn, bijvoorbeeld vanuit Facebook, vereist de activering van Pixma Printer Cloud Link.

De papierinvoer vindt aan de achterzijde plaats (max. 100 vel) waarbij dus gewisseld moet worden tussen verschillende papiersoorten en -maten. De standaard tekstprints zien er prima uit. De fotoprints hebben, vergeleken met specifieke fotoprinters of afdrukken vanuit een printcentrale, wat minder sprekende kleuren. Voor maximale kwaliteit bij het scannen wordt geadviseerd de Scangear applicatie te gebruiken, in combinatie met de Geavanceerde modus. De hoeveelheid afdrukken die je gemiddeld per maand maakt, bepaald of dit type printer je een goede prijs/prestatieverhouding biedt.

 

Product: Canon PIXMA G4510

4 sterren

Prijs: € 340,00
Prijs extra inkt: zwart € 14,50 en kleur € 10,50
Pluspunten:
* compacte, snelle printer
* lage kostprijs per pagina bij veel printen
Minpunten:
* iets mindere kleurdetails fotoprints
* onoverzichtelijke bediening