Op het gebied van back-upoplossingen is het aanbod groot. Gelukkig hoeft zo’n oplossing niet veel te kosten, bewijst EaseUS Todo Backup Free.

Dennis Gandasoebrata

De makers van dit programma brengen meerdere edities uit en de gratis versie voor thuisgebruik blijkt verrassend compleet. EaseUS Todo Backup Free ondersteunt meerdere manieren om je gegevens veilig te stellen. Zo kun je gegevens op bestandsniveau veiligstellen, maar ook een image maken van de volledige schijf. Handig is de functie om Windows te klonen naar een andere schijf. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je de harde schijf wilt upgraden, maar ertegenop ziet om het besturingssysteem en alle programma’s opnieuw te installeren.

easeus

Selectief herstel
De betaalde variant ($ 29,-) biedt een paar interessante extra’s. Zo kun je uit een bestaande back-up specifieke bestanden terugzetten in geval van nood en ben je niet gedwongen de volledige reservekopie te herstellen. Met behulp van Smart Backup worden alleen gewijzigde bestanden aan back-ups toegevoegd, waardoor je voorkomt dat er telkens een volledige back-up moet worden gemaakt. Je kunt de back-ups ook opslaan op een netwerklocatie, zodat je niet gebonden bent aan de fysieke machine waarvan je de back-up maakt.


Product: EaseUS Todo Backup Software (www.easeus.com/backup-software/personal.html)

4 en half sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* kloonmogelijkheid
* eenvoudige gebruikersomgeving
* back-up op bestandsniveau
Minpunten:
* licentie nodig voor volledige functionaliteit