De Acer Holo360 is een 360graden-camera waarmee je kunt fotograferen, video opnemen, live streamen en bellen. Klinkt goed, is het zijn prijskaartje waard?

Door Fred Baltus  4 sterren

De Acer Holo360 is een camera met telefoon aan boord, draaiend onder Android. Door Acer wordt de Holo360 ook wel een smart camera genoemd, dus de vraag is: hoe smart en goed is de Acer Holo360? Lees hier de review.

Design, inhoud en specificaties
Het kost wat werk om de Holo360 uit de mooie verpakking te halen, je moet hem er als het ware uitrollen. Heb je de doos eenmaal open, dan kijkt de kleine Holo360 met een gewicht van 139 gram je recht in de ogen. De afmetingen (b x d x h) van de Holo360 zijn: 13,6 mm x 57,6 mm x 110 mm. Hij heeft een mooi design en is heel handzaam; het formaat is net goed, iets langer was iets prettiger. Verder is de behuizing mooi en stevig. Om je Holo360 te beschermen, zit er ook een stevig hoesje bij en een draagriempje. De handleiding is net zoals de Holo360 beknopt en klein, maar gelukkig kun je op internet een handiger formaat downloaden. En om het compleet te maken, zit er ook nog een voedingsadapter en usb-kabeltje bij.
Naast wifi beschikt de Holo360 ook over bluetooth, een usb-poort en 16 GB aan intern geheugen. Een gedeelte wordt natuurlijk al opgeslokt door Android, maar er blijft toch zo’n 8 GB over. Heb je daar niet genoeg aan, dan kun je er ook een micro-sd-kaartje in stoppen van maximaal 128 GB. De Hol0360 beschikt verder over een schermpje met een diagonaal van 7,6 cm. Verder zitten er twee lenzen op, want je wilt uiteindelijk 360° foto’s maken. Voor beide lenzen geldt: 16 MP, een kijkhoek van 187° en 4K opnemen.

Installeren en mogelijkheden
Als je hem de eerste keer aanzet, moet je door een eenvoudig menuutje, waarin je onder andere de taal moet instellen, aanmelden op wifi en vervolgens met je Google-account aanmelden. Dit laatste is wel handig, zeker als je een back-up wilt maken van je foto’s. De Holo360 vraagt ook om een sim-kaartje, maar dat is niet per se nodig.Standaard staat de camera al op 360°, maar je kunt ook een panorama of normale foto maken. Natuurlijk kun je ook 360°-video’s maken. Foto’s kun je maken door de knop op het display of door te drukken op de grote knop aan de zijkant. Nadeel is dan wel altijd dat je er met je snufferd zelf opstaat. Maar je kunt de camera ook laten afgaan via een timer, 3, 5 of 10 seconden of natuurlijk via een buetooth-afstandsbediening. Het enige nadeel is dan wel dat de Holo360 niet beschikt over een statiefaansluiting, maar wat spelen met een selfiestick of een smartphone-statiefje doet al veel. Heb je een foto gemaakt, dan wordt hij in raw-formaat opgeslagen. Je kunt er dan nog niet zoveel mee, behalve bekijken op de Holo360. Hiervoor ga je naar de Gallery waar hij als een bol wordt weergegeven. Je kunt nu de foto opslaan als een 360°-foto, kleine planeet of als een uitgeklapte foto. Deze mogelijkheden heb je natuurlijk alleen als je voor een 360°-foto hebt gekozen. Heb je een panorama of normale foto gemaakt, dan kan dat natuurlijk niet. Behalve foto’s maken kun je met de camera ook 360°-video’s maken, vloggen en zelfs een livestream op Youtube, Facebook of via een andere dienst die het gewenste formaat ondersteund. Voor Windows-gebruikers heeft Acer ook software om de foto’s op je computer te bewerken, namelijk Holo360 Player. Deze software heb ik helaas niet kunnen testen.

Gebruik
De eerste 360°-foto’s zijn gemaakt in een huiskamer, maar dat was niet zo heel spannend, behalve dat ik mezelf nu in mijn kamer zag staan. Wel viel op dat als je een 360°-foto hebt gemaakt, met onderwerpen dichtbij en veraf, het beeld niet altijd scherp is. Wat ook opviel, is dat mijn hand er altijd groot opstaat: die wordt ook gezien door de lens. Een goede selfiestick kan hierbij helpen, maar je staat er dan ook altijd op, ook al is het met je kruin. Niet elk onderwerp is geschikt om er een 360°-foto van te maken, maar er blijven nog genoeg onderwerpen over. Hier vind je een aantal foto's die ik met de Holo360 heb gemaakt.

Fred 1

Als ik makelaar was, zou ik de Holo360 direct kopen: hij brengt zijn geld direct op. Fotografeer je graag architectuur, dan is het ook een aardige extraatje. Als je een beetje artistiek bent aangelegd, dan is het ook een leuk toestel: met de weergave kleine planeet kun je juweeltjes van nieuwe afbeeldingen maken. Trouwens, als je de 360° foto’s bekijkt in een VR-bril, dan sla je bijna achterover! Die VR-bril kan best van karton zijn, met je smartphone erin en de foto bij Google Foto’s.

De Acer Holo360 is een leuke camera voor erbij. De winkelprijs ligt momenteel rond de € 220,- en tot 10 augustus is de camera bij een aantal winkels verkrijgbaar voor een actieprijs van € 199,99. Je hebt er dan ook meteen een telefoon erbij.

Behuizing : 4 sterren
Bediening en gebruikersgemak : 3 en half sterren
Beeldkwaliteit : 3 en half sterren
Snelheid : 3 sterren
Prijs/kwaliteit : 4 sterren

+ gemakkelijk 360-graden foto's maken
+ foto’s in 6K, video’s in 4K
+ licht
+ veel bewerkingsmogelijkheden
+ GPS

- ontspanknop reageert wat traag
- niet altijd scherpbeeld

Merk : Acer Holo360
Model : HM.HXUEE.001
Resolutie video : 2160x1080 (4K) – MP4
Resolutie afbeelding : 6992x3496 (6K)
Cameraresolutie : 24 Megapixel

Bluetooth : ja (4.1 met LE)
Wifi : ja (EEE 802.11a/b/g/n/ac (2,4 GHz en 5 GHz))
GPS : ja
LTE (4G) : ja

Intern geheugen : 16 GB
Extra micro-sd? : ja, maximaal 128 GB
Accu : 2000 mAh Litium-polymeer (niet verwisselbaar door gebruiker)

Hoogte : 110 mm
Breedte : 13,6 mm
Diepte : 57,6 mm
Gewicht (incl. accu) : 139 gr

Inhoud verpakking
Holo 360
Voedingsadapter + usb-kabel
Handriempje
Elegant beschermingshoesje

Site : https://www.acer.com/ac/nl/NL/content/series/holo360

Prijs (winkel) : € 220,-