Sinds de eerste Surface in 2012, is de lijn van Surface-hardware flink gegroeid. Wij bekijken de huidige line-up en de bruikbaarheid van de machines.

Dennis Gandasoebrata


Surface Pro (2017)surfacepro 2

Met de komst van de vijfde lichting van de Surface Pro heeft Microsoft het volgnummer laten vallen en heet het apparaat simpelweg Surface Pro. Uiterlijk is er weinig veranderd ten opzichte van de voorganger. We zien wel dat één van de camera’s bovenaan het scherm er anders uitziet en dat de ventilatiesleuf rondom de behuizing anders oogt, maar daar is alles mee gezegd.

Prettig is dat het Microsoft nu is gelukt de ventilator weg te laten uit de i5-uitvoering. De uitvoering met i7-processor – een Koby Lake-chipset van de zevende generatie – heeft nog wel een ventilatorsysteem, maar dat draait in de praktijk nagenoeg geluidloos. In het najaar komt er ook nog een LTE-uitvoering van de Surface Pro, voor gebruikers die behoefte hebben aan connectiviteit onderweg.

Kekke klaviertjes

Ook wordt een nieuwe serie Type Covers geleverd, onder de naam Surface Pro Signature Type Cover. Deze zijn opgetrokken uit Alcantara, dezelfde bekleding die je soms bij dashboards in auto’s ziet. De prijs van € 179,- vinden we aan de hoge kant en dit toetsenbord zou eigenlijk deel moeten uitmaken van de machine zelf. De toetsenaanslag is niet veranderd ten opzichte van de voorganger en de indeling is – op de bovenste rij functietoetsen na – niet veranderd. De toetsenborden zijn verkrijgbaar in de kleuren bordeauxrood, platina en kobaltblauw en zijn ook backwards compatible met de Surface Pro 4.

surface arc small      surface arc2 small

Surface Arc Mouse

Ook het aantal Surface-accessoires breidt zich uit, met als goed voorbeeld de nieuwe Surface Arc Mouse. Deze muis sluit je via bluetooth aan en is verkrijgbaar in een viertal kleuren. Je ‘klapt de muis uit’, waarna hij klaar is voor gebruik. Met een adviesprijs van € 89,99 is de muis wel aan de prijs.

surfacelaptop 2
Surface Laptop

Met de Surface Laptop richt Microsoft zich op bijvoorbeeld studenten. Met zijn gewicht van 1,25 kilogram en dunne design van 14 millimeter is het een handzame laptop. Ook deze laptop is afgewerkt met Alcantara. Naast de standaard platina-uitvoering komt de Surface Laptop ook in andere kleuren, waaronder kobaltblauw. Ons testmodel had de standaardkleur, waardoor we niet konden testen hoe duurzaam de kleurlaag op de andere modellen is en of er bij gebruik geen krassen met onderlaag zichtbaar worden.

De luidsprekers zijn slim weggewerkt onder het toetsenbord, waardoor de machine uiterst ‘clean’ oogt. Volgens opgaaf heeft de accu een levensduur van 14,5 uur. Wij klokten de machine in de praktijk op rond de 10-12 uur bij intensief gebruik.

Windows 10 ‘App Editie’

Standaard is de Surface Laptop uitgerust met de S-uitvoering van Windows 10. Deze versie ondersteunt alleen apps afkomstig uit de Windows Store. Even een traditionele Win32-applicatie installeren zit er dus niet in. Microsoft zelf probeert zoveel mogelijk programma’s als app via de store aan te bieden, zoals bijvoorbeeld Office. Andere populaire programma’s, waaronder Chrome, zijn nog niet beschikbaar. Het voordeel van een app-only versie van Windows is dat je een schone machine houdt, met alleen ‘vertrouwde’ apps. Kun je niet leven met deze beperking, dan kun je Windows 10 S upgraden naar Windows 10 Pro. In elk geval tot einde van dit jaar kan dat gratis, hierna betaal je € 79,-.

Surface Book

Met de Surface Book richt Microsoft zich primair op de ‘technisch creatieven’: gebruikers die bijvoorbeeld werkzaam zijn als productontwerper, designer of ontwikkelaar. Gebruikers dus die behoefte hebben aan een volwaardig werkpaard en daarbij niet ongevoelig zijn voor uiterlijk. Interessant en kenmerkend voor de Surface Book is de mogelijkheid om het scherm los te koppelen en vervolgens als tablet te gebruiken (door Microsoft zelf ‘klembord’- of ‘clipboard’-modus genoemd). Dat loskoppelen gaat via een mechanische sluiting, die wordt vrijgegeven door op de daarvoor bestemde knop te drukken. In het schermgedeelte vind je de belangrijkste hardware, zoals de processor, opslag en accu. Het scherm en het toetsenborddeel hebben elk een eigen accu. De accu’s worden tegelijkertijd opgeladen zodra het scherm in het toetenbordgedeelte is geplaatst. In het toetsenborddeel is ook hardware ingebouwd, zoals aansluitpoorten en de optionele grafische processor.

surfacebook 2
Onder de motorkap

De Surface Book is uitgerust met een i5- of i7-processor, afhankelijk van het gekozen model. Het interne geheugen is 8 of 16 GB en de opslagcapaciteit loopt van 128 GB tot 1 TB. De Surface Book heeft een 13,5 inch scherm en dat blijkt in de praktijk een prettig schermformaat. Vergeleken met het 13-inch scherm van de Surface Pro 4, maakt de halve inch in de praktijk een positief verschil. De resolutie bedraagt 3.000x2.000.

Surface Studiosurfacestudio 2

De doelgroep van de Surface Studio vertoont overlap met die van de Surface Book: primair gebruikers in de creatieve beroepen, zoals ontwerpers en architecten. De Studio bestaat uit een groot scherm, dat je bijna plat op tafel kunt klappen en kunt gebruiken als canvas. In de Desktop-modus kun je het scherm ook rechtop plaatsen. Je kunt op het scherm tekenen met de meegeleverde stylus, en je kunt de Studio ook bedienen met de optionele Surface Dial: een grote ronde knop, die je op het scherm kunt zetten waarmee je via een draaibeweging opties oproept. Omdat het scherm niet volledig plat kan liggen, schuift de Dial nog wel eens van het scherm af. Voor de Surface Dial betaal je € 110,-.

Schermdetails

Het scherm is de eyecatcher van het systeem. Het gaat hier om een 28-inch touchscreen scherm, met Microsofts eigen PixelSense-technologie, met 13,5 miljoen pixels en een resolutie van 4.500 x 3.000 beeldpunten (op 192 dpi). Net als bij de Surface Book is de schermverhouding 3:2, en deze ratio ziet er in de praktijk prettig uit.

Voor dit technisch vernuft moet wel aardig in de buidel worden getast. De prijzen beginnen bij € 3.549,- voor het instapmodel met een i5-processor en lopen op tot € 4.999,- voor het topmodel met i7-processor.