De Nest CAM IQ is onderdeel van een serie van huisbewakingsproducten (thermostaat, rook- en koolmonoxidemelders en webcams) die via de app ‘Nest – Je huis bij de hand’ worden bediend.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

De Nest Cam IQ is een elegant wit apparaat voor gebruik binnenshuis.

De IQ beschikt over gezichtsherkenning, automatische volgfunctie met maximaal 12x digitaal inzoomen op 4K bij bewegende objecten en geofencing (activeren functies op basis van de locatie van je telefoon).

De technische specificaties maken indruk: n/ac-wifi, versleutelde verbinding, 6-core processor, supersight met 8 MP 4k-sensor, 130° breedbeeld, HDR, full-hd opname, 3-array microfoon en krachtige luidspreker ondersteund door echo- en ruisonderdrukking en onzichtbare infrarood-leds.

Standaard krijg je er maximaal drie uur momentopnamen bij; volledige functionaliteit wordt geboden met een optioneel Nest Aware-abonnement dat 10/100 of 30/300 euro per maand/jaar kost voor 10/30 dagen videogeschiedenis. Daarnaast krijg je dan gezichtsherkenning, intelligente audiomeldingen, opslag van clips en time-lapse en kun je activiteitzones bepalen. Bij activering van de webcam krijg je automatisch een maand met 10 dagen video bewaartijd op de proef.

Het beeld is prima en de gezichtsherkenning, na een gewenningsperiode, werkt. Je krijgt gemeld wie wanneer thuiskomt of wanneer een ongenode gast langskomt. Het automatisch in- en uitschakelen, op basis van je gekoppelde slimme telefoon, werkt ook goed. Minpuntje is het soms afgeven van een vals detectiealarm bij lichtwisselingen, maar dat wordt waarschijnlijk in de eerstvolgende update opgelost. Daarnaast zijn er nog wat andere verbeterpuntjes voor de app en website mogelijk, zoals het toevoegen van datum/tijd aan het videobeeld.

Al met al een prima webcam, maar wel met een stevige aankoop- en abonnementsprijs en let op: zonder cloud-abonnement is de functionaliteit beperkt en er is geen mogelijkheid voor lokale video-opslag.

 

Product: Nest Cam IQ

4 sterren

adviesprijs: € 349,-
Pluspunten:
* intelligente functies
* prima specificaties
* brede ondersteuning
Minpunten:
* hoge advies- en abonnementsprijs
* soms vals alarm
* geen lokale opslag mogelijk