De TP-LINK WR802N Wireless N Nano Router met een omvang van 5,5 bij 5,5 cm, biedt een scala aan functies en is zodoende voor vele doeleinden inzetbaar.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

Het apparaat is primair ontwikkeld voor onderweg, de dubbele wifi-ondersteuning (ontvangen en zenden) is beperkt tot de 2.4 GHz N-band tot 300 Mbps en alle beveiligingsopties worden ondersteund. Er zijn vijf hoofdfuncties, waarvan twee specifiek voor op reis: Wireless Router en Hotspot Router en de rest voor algemene doeleinden (Access Point, Range Extender en Client Mode).

Wireless Router Mode kun je gebruiken als een hotel je een RJ45-netwerkaansluiting biedt. Hiermee wordt in je kamer een wifi-hotspot met een apart subnet gecreëerd, waarmee je telefoon, tablet en/of laptop kunt verbinden. SSID en wachtwoord worden bepaald via de Nano.

De Hotspot Router - ook WISP Mode genoemd - is voor gebruik van draadloze netwerken die aangeboden worden door Service Providers, vaak op plekken waar geen andere vorm van internettoegang beschikbaar is. In Nederland zijn WiSP’s niet erg gebruikelijk, maar in landen met grote plattelandsgebieden wel. Je koppelt hierbij enerzijds aan het netwerk van de provider en anderzijds deel je dat netwerk lokaal via de wifi van de Nano.

Tijdens het testen blijkt het wifibereik prima. Er zijn ook vele sub-functies te activeren, zoals DHCP, Firewall, DMZ, UPnP en Port Forwarding.

Product: TP-LINK WR802N Wireless N Nano Router

4 sterren

Adviesprijs: € 25
Pluspunten:
* compact met veel functionaliteit
* lage aanschafprijs
Minpunten:
* niet geschikt voor een digibeet