OnePlus kwam onlangs met de nieuwe OnePlus 6. PC-Active kreeg deze Android-smartphone in handen voor een review.

Amper een halfjaar na de introductie van de OnePlus 5T met zijn voorkant vullende scherm, verscheen de OnePlus 6. In een gesprek met OnePlus werd verteld dat er nu meerdere verbeteringen en vernieuwingen waren qua design, scherm, camera en interne hardware.

Design en behuizing
In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft de OnePlus 6 een glazen behuizing dat zorgt voor een luxe en strakke uitstraling. Deze glazen behuizing kennen we ook van vlaggenschepen van merken als Samsung, Apple en Huawei. Nadeel is wel dat je op de zwarte versie snel je vingerafdrukken erop ziet, maar die veeg je er ook weer snel af. Begin juni verscheen er ook een witte variant die erg populair is.
Hij is met 177 gram ietsje zwaarder en praktisch even groot als de 5T, maar de randen zijn iets smaller geworden en het scherm iets groter. Aan de bovenkant zit de notch en de camera in het midden; aan de onderkant loopt het scherm verder door. Aan de zijkanten zijn de knoppen niet veranderd op de alert-slider na, die zit nu rechts. Onderop bevinden zich de usb-c-poort en de hoofdtelefoonaansluiting: een overgroot deel van de OnePlus-community gaf aan dat deze laatste nog echt niet mag verdwijnen. Aan de achterkant bevindt zich een verticaal geplaatste camera en daaronder een vingerafdrukscanner, oftewel alle ingrediënten van een Android-smartphone zijn aanwezig en verrassend is de 6 niet, of het moet de lage prijs van € 519,- zijn. Overigens: met de OnePlus moet je niet gaan zwemmen, maar hij kan wel tegen spetters en tegen een glas met water dat is omgegooid. Er is echter geen IP-certificering bekend…

Scherm en prestaties
Met een scherm van 6,28inch is de OnePlus 6 iets groter dan die van de 5T (6,01inch) en zijn de beeldschermverhoudingen ook anders (19:9 tegen 18:9). Dat komt door de aanwezigheid van de notch, de inkeping aan de bovenkant die de gemoederen flink heeft beziggehouden. Persoonlijk heb ik geen probleem met een notch (en apps ook niet echt). Bovendien is deze notch klein en dus niet storend en als ie al stoort, kun je hem verbergen door de ruimte ernaast ook zwart te maken. De resolutie van het scherm is 2280x1080 pixels. Voor deze prijs heb je ook niet snel een QHD-scherm, maar dit scherm is prima voor onze ogen: scherp beeld en mooie en heldere kleuren.
Dankzij de Qualcomm Snapdragon 845-chip en 6GB of 8GB RAM is dit de snelste OnePlus-smartphone tot dusverre. De 6 is echt lekker snel: apps openen gaat razendsnel en je kunt gemakkelijk meerdere applicaties tegelijkertijd gebruiken. Sterker nog, hij lijkt wel een van de snelste Android-smartphones die er nu zijn; verder belooft OnePlus dat de 6 de komende jaren snel blijft. Qua opslaggeheugen kun je kiezen uit 64, 128 of 256 GB.

Meer hardware: accuduur, camera en vingerafdrukscanner
Met een accu van 3300 mAh moet je echt je best doen om een volle acculading binnen één dag helemaal leeg te krijgen, iets wat mij niet lukte. Dat komt mede door de energiezuinigere Snapdragon 845-chipset. En opladen gaat supersnel dankzij Dash Charge, de snellaadtechnologie van OnePlus! Hiervoor moet je overigens wel de meegeleverde adapter en kabel gebruiken, anders wil het niet zo vlotten. Spijtig genoeg kan hij niet draadloos opladen, maar een groot gemis is dat nu ook niet weer vanwege Dash Charge.
Op de achterkant zitten twee camera’s, waarbij de primaire 16MP-camera beschikt over een grotere sensor, meer licht opvangt en ook beschikt over optische beeldstabilisatie ter voorkoming van onscherpe beelden. De tweede camera beschikt over 20 MP en is vooral bedoeld om de foto’s scherper te maken en hulp bij portretfoto’s. Met deze smartphone maak je goede foto’s, waarbij hij wel overtuigender is in het maken van foto’s overdag dan in het donker. OnePlus is trots op de superslowmotion-modus waarmee je in 1080p met 240 frames per seconde in slow motion opnames vastlegt of in 720p met 480 fps. Leuk om uit te proberen, maar in de praktijk gebruik je dit eigenlijk nooit en was de kwaliteit ook niet 100% overtuigend. Ook de frontcamera met zijn 16MP produceert mooie beelden en laat ook mooie portretfoto’s zien dankzij de portretmodus.
De ovaalvormige vingerafdrukscanner zit op de achterkant en werkt snel: voor je het weet, is je smartphone ontgrendeld.

Software: Face Unlock en Android 8.1
Deze smartphone ontgrendelen kan ook met Face Unlock, de gezichtsherkenningssoftware van Oneplus en die werkt uitstekend. Je hoeft je gezicht maar iets voor de OnePlus 6 te houden en je toestel is ontgrendeld. Dit is ook de snelste gezichtsherkenningssoftware die ik ben tegengekomen en vooral gemakkelijk om je toestel te ontgrendelen en niet bedoeld voor privacygevoeligere zaken.

De 6 draait op Android 8.1 en doet dat soepeltjes. Overigens kun je ook de bèta van Android P op de OnePlus 6 installeren. Prettig is verder de aanwezigheid van OxygenOS, de skin waarin je van alles kunt instellen zoals jij dat wilt. Sowieso zijn er niet veel ‘overbodige’ apps, iets waar andere fabrikanten nog van kunnen leren. Ben je nog niet zo bekend met OnePlus en dus het toestel, dan is de community-app een aanrader. Hier kun je namelijk gemakkelijk vragenstelen als je iets wilt weten.

Conclusie review OnePlus 6
OnePlus brengt met het nieuwe vlaggenschip OnePlus 6 een Android-smartphone op de markt met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Met een strak design, prima scherm en snelheid, goede accuduur, uitstekende oplaadtechnologie en fijne software voor een mooie prijs vanaf € 519,-. Maak je veel foto's met je smartphone en wil je topfoto's hebben, dan zul je wel een betere/duurdere camphone moeten kiezen.

OnePlus 6

4 sterren

Prijzen: Mirror Black (6GB RAM, 64 GB) € 519,-
Mirror Black, Midnight Black of Silk White (8GB RAM, 128 GB)
Midnight Black (8GB RAM, 256 GB) € 619,-

Pluspunten:
* strak design
* prima scherm en snelheid
* goede accuduur en uitstekende oplaadtechnologie

Minpunt:
* voor topfoto's minder geschikt