Primeur: PC-Active testte als eerste in Europa de nieuwe Linksys Velop dual-band wifi mesh-systeem AC3900, lees hier de review.

Door Aad Munsterman

Linksys is een bekend merk op het gebied van routers, maar biedt als wifi-oplossing ook een mesh-systeem aan onder de naam Velop. Langzamerhand worden deze mesh-systemen populairder onder consumenten: de verkoopcijfers laten een groei zien bij dit soort systemen en een daling bij routers. Nadat Linksys al eerder een Velop tri-band systeem uitbracht, komt het nu met een instapmodel, de Linksys Velop AC3900. Deze heeft een kleinere vormgeving en werkt met dual-band-technologie. Het systeem is lager geprijsd dan de tri-band variant, en positioneert zich daarmee als een gunstig instapmodel voor iedereen die met mesh wifi wil beginnen. PC-Active kreeg als eerste in de Benelux een model en we begonnen meteen met het testen hiervan, deze review is dus een primeur.

Mesh-netwerk
Een mesh-netwerk is een netwerk dat bestaat uit een waarbij alle apparaten (units of nodes) van het wifisignaal met elkaar in verbinding staan. Het wifisignaal wordt tussen al deze units gecommuniceerd en zorgt ervoor dat je een beter bereik hebt dan met één enkele router. Bij een mesh-netwerk is er één routerunit aangesloten op de modem die het signaal doorstuurt naar de bijhorende satellieten. Heb je een woning met drie etages en een internetaansluiting tot 100 Mbps, dan is deze wifi-oplossing zeker een goede optie. Voor andere omgevingen of toepassingen zijn er, met dezelfde specificaties, ook kits met één of twee units beschikbaar. Voor high-end toepassingen zijn er kits met maximaal drie keer 2200 Mbps.

Linksys Velop AC3900
De units lijken een beetje op melkpakken en vallen niet op dankzij de witte kleur en grootte. De kit die wij hebben getest, bestaat uit drie units die twee simultane wifi-banden ondersteunen met een snelheid van maximaal 1300 Mbps (867 + 400 Mbps met MU-MIMO). Het typenummer is AC3900 en betreft dus drie units met maximaal 1300 Mbps op de AC-band, wat het totaal op 3900 Mbps brengt. Naast het wifi-deel beschikken de adapters over 2 RJ45 Ethernet-poorten met een maximale snelheid van 1 Gbps. Het intelligente deel van de systemen bestaat uit het automatisch configureren van de backbone en het automatisch selecteren van het meest ‘schone’ kanaal voor wifi-toegang. Automatisch herconfiguratie vindt plaats als een van de Velop-units uitvalt, door bijvoorbeeld een stroomstoring.
Andere functies zijn het instellen van ouderlijk toezicht door toegang tot bepaalde websites te blokkeren en door toegang van apparatuur op bepaalde tijden open te stellen. Toegang voor gasten is mogelijk via een apart wifinetwerk waarbij het wachtwoord eenvoudig via sms of mail wordt doorgegeven.
Een apparaat kan een hogere prioriteit worden toegekend waarbij voorrang op het netwerk wordt verkregen. Beschik je over de Amazon Alexa-spraakassistent, dan kun je de Velop via stemcommando’s opdrachten geven. Software-updates komen automatisch binnen. Dit alles wordt beheerd via de gratis Linksys-app die voor IOS- en Android-telefoons en -tablets beschikbaar is. Je kunt ook een browser-interface activeren, die werd ook aan de eerste Velop-versie toegevoegd doordat gebruikers erom vroegen.

Eenvoudige installatie
Voor je begint met de installatie, moet het wifi-deel van de router van de provider worden uitgezet. De installatie van de Velop’s is eenvoudig; een korte handleiding wordt meegeleverd. Als eerste installeer je de Linksys-app en vervolgens sluit je de eerste adapter aan op de router van de provider. Na het aansluiten van de netspanning kleurt de LED, aan de bovenkant van de unit, van blinkend blauw naar paars. Dit betekent dat de unit klaar is om geconfigureerd te worden. De gehele installatie wordt uitgevoerd door aanwijzingen van de Linksys-app op te volgen. Zodra de LED blauw wordt, is de configuratie afgerond. De volgende Velop-units kunnen dan simpel worden toegevoegd. Het valt op dat de Velop-units nogal wat tijd nodig hebben om op te starten en te initialiseren. Na installatie staan er een update klaar om de units naar de laatste softwareversie te brengen. Dat duurt ook weer even voor die geïnstalleerd zijn.
Indien de LED niet blauw wordt maar geel, dan is het signaal van de andere unit te zwak. Bij rood wordt er helemaal geen verbinding gemaakt. De unit moet dan verplaatst worden, zodat een backbone signaal met voldoende niveau wordt ontvangen.
De Velops worden automatisch geïnstalleerd als router met een eigen DHCP-range. Dit betekent dat er een apart subnet wordt gegenereerd. Daarbij is het gewenst om alle netwerkapparatuur naar dit subnet te verplaatsen om interne communicatieproblemen te vermijden.
Als het nodig is dat de Velop-configuratie in bridge mode werkt, dan kan dat via het menu wordt geactiveerd. Daarbij vervalt echter wel alle interne functionaliteit zoals ouderlijk toezicht, prioritering, speedtest etc.

Testresultaten
De testresultaten geven aan dat er een goede wifidekking is op alle verdiepingen. Omdat automatische roaming plaatsvindt, zie je het testapparaat in het apparaatoverzicht gekoppeld worden aan de unit van de betreffende verdieping. Wat opvalt is het dashboard, met het apparaatoverzicht, erg traag wordt bijgewerkt.
De doorvoersnelheid naar internet is getest met een iPad met dual band (2,4 en 5 GHz met HT80) ondersteuning en Speedtest via een browser. Op de begane grond en middenverdieping is de transmissiesnelheid circa 75 Mps en dus nagenoeg gelijk aan de internetsnelheid van 80 Mbps. Op zolder valt de snelheid wat terug, maar wordt toch nog circa 50 Mbps gehaald. Voor de Velop op zolder was het even zoeken naar de juiste plek voor maximale prestaties.
Het beheer wordt uitgevoerd via de Linksys app. Als tester wil je graag meer weten over de behaalde snelheden op de backbone tussen de Velop-units. Dit is echter niet zichtbaar. De enige Linksys-app testmethode is de snelheid naar internet maar dat zegt niets, omdat dat vanaf de Velop gemeten wordt en niet wat de randapparatuur via wifi aan snelheid haalt. Wil je dus de behaalde snelheid van een draadloos netwerkstation bepalen, dan moet de snelheid via Speedtest met een browser bemeten worden.

Al met al een prima wifi-oplossing voor thuis voor de gewone gebruiker. Opvallend zijn de goede prestaties, eenvoudige installatie en het mooie onopvallende design.

Product: LinkSys Velop AC3900 (3-pack)
Prijs: € 299,- incl. 3 jaar garantie
Waardering: vier sterren

Pluspunten
- eenvoudige installatie
- goede functionaliteit
- mooi en onopvallend design

Minpunten
- trage interne werking van de units
- prestatiegegevens beperkt