3D-printers bieden veel mogelijkheden, wat biedt de Ultimaker 3? 4 en half sterren

Door: Dorien Vervoort  

3D-printers zijn er in veel soorten en maten, zeker ook qua prijs. Zo zijn er 3D-printers die minder dan € 1000,- kosten tot printers van enkele (tien)duizenden euro’s. Helaas is er geen algemene benchmark (prestatievergelijking) en daarom beoordelen we zo’n apparaat aan de hand van verschillende parameters, zoals hoe gebruiksvriendelijk is het apparaat en de bijhorende applicatie, wat is de grootte van het printbed en hoe lang duurt het voor een print klaar is? Verder bekijken we hoe goed een printer zichzelf kalibreert en of hij zijn printkop schoon houdt. Ten slotte ontbreekt vanzelfsprekend een analyse van de printkwaliteit uiteraard niet.

Ultimaker 3

De Ultimaker 3 is een printer met veel toeters en bellen. De behuizing van het apparaat is voorzien van een leuke tekening van een robotje en de printer heeft twee printkoppen. Handig en uniek aan de Ultimaker is het feit dat de printer wifi ondersteunt. Vanuit de computersoftware kun je een gesliced 3D-object draadloos doorsturen. De printer slaat het model vervolgens op en geeft je de mogelijkheid om de printopdracht te starten. Verder bevat de printer een ethernetpoort die je kunt gebruiken om software-updates te installeren en bevindt zich binnenin de printer een cameraatje. Wanneer je op hetzelfde netwerk zit als de Ultimaker, kun je via het web in de gaten houden hoe je print vordert.

Ultimaker 3 Extended 4 2
Mede dankzij de wifi-connectie en de camera is de Ultimaker 3 een erg gebruiksvriendelijk apparaat. De printer werkt goed zonder dat je hiervoor instellingen hoeft aan te passen. Bovendien heb je geen usb-stick nodig – al heeft de printer wel een usb-poort – om modellen te importeren. Dat de printer er ook mooi uitziet, is een leuk extraatje.

De printkwaliteit van de Ultimaker 3 is erg goed: het toestel print alle details en slaagt er bijvoorbeeld in om de Eiffeltoren volledig te printen. De Ultimaker print standaard een laagje onderaan objecten, waardoor je voorwerpen eenvoudiger van het printbed kan verwijderen. Jammer genoeg krijg je dat laagje vervolgens moeilijk van je printobjecten verwijderd, dus dat is een minpuntje voor deze verder prima 3D-printer. De conclusie luidt dan ook: een heel gebruiksvriendelijke 3D-printer met een erg goede printkwaliteit.

 

 

PCA sterren 4 5 299

Product: Ultimaker 3 (www.ultimaker.com)

4 en half sterren

Adviesprijs:€ 3.623,95

Pluspunten:
* heel gebruiksvriendelijk
* wifi en camera
* leuk design
* gedetailleerde prints
Minpunten:
* extra laagje moeilijk te verwijderen